Новогодишња трпеза је уобичајено богата многим укусним јелима која обилују масноћама, шећером, скробом, оптерећујући наш организам, али им не можемо одољети. Зато након празничног претјеривања у јелу треба да очистимо тијело од штетних материја које смо конзумирали ових дана.
Циљ детоксикације је уклонити је токсине, бактерије, гљивице и вирусе из нашег тијела, како бисмо се осјећали добро и боље функционисали. Свака особа другачије реагује на изложеност токсинима, једнима то мало или нимало смета, док већина има посљедице у виду необјашњивог умора, тромости, летаргије, проблема с концентрацијом, надутошћу, падом имунитета…, што су типични знаци да им је потребна детоксикација.
Наше тијело и само је дизајнирано како би елиминисало токсине. Кожа избацује бактерије путем зноја, бубрези филтрирају крв и производе урин, плућа избацују угљендиоксид, цријева извлаче храњиве материје из хране како би избацила отпадне материје, док их јетра филтрира. Али прехрана богата прерађеном храном ремети тај природни систем детоксикације тијела. Како бисмо помогли тијелу да се очисти од штетних материја које смо унијели претјераним конзумирањем нездраве хране и пића, прије свега треба, савјетују стручњаци, требамо повећати унос воћа, поврћа и цјеловитих намирница, а нарочито препоручују конзумирање јела и намирница које доносимо у наставку текста.
Супа од костију
Супа од костију, осим што “лијечи махмурлук”, може помоћи у побољшању имунолошког здравља смањењем упале, помажући тијелу да ефикасније ради на уклањању штетних токсина, бактерија и патогена из тијела. Посебност ове супе је у томе што се кува дуго, и до шест сати, на ниској температури, чиме се, лаички речено, ослобађа коштана срж. Будући да је богата колагеном и низом аминокиселина, вјерује се да ова супа најбоље опоравља цријева и штити нас од синдрома пропусних цријева, стања које омогућује токсинима и честицама да из цријева продру у крвоток.
Грејп
Ово укусно цитрусно воће познато је по мноштву здравствених благодати, а посебно се показало да је сок од грејпа невјероватно ефикасан у подизању нивоа јетрених ензима укључених у детоксикацију. Укључивање порције или двије грејпа или сока од грејпа у вашу прехрану сваки дан може бити једноставан начин да одржите своју јетру здравом и подржите њене природне способности детоксикације.
Бобичасто воће
Осим што је укусно, бобичасто воће изврстан је извор и влакана и антиоксиданса, важних компоненти добро уравнотежене детоксикацијске дијете. Влакна уједно поспјешују пробаву, осигуравајући тако дјелотворно природно чишћење.
Чиа сјеменке
Често хваљене као суперхрана, добробити чиа сјеменки крећу се од побољшане пробаве до боље контроле шећера у крви. Садрже мноштво влакана који поспјешују пробаву, а тиме и ефикасно излучивање отпадних материја. Осим тога, богате су антиоксидансима који се боре против слободних радикала и штите јетру од оштећења и болести.
Сок од целера
Сок од целера ради се од стабљике целера који је богат влакнима и витамином К. Студије показују да целер садржи неколико кључних спојева који могу помоћи у смањењу упала у тијелу. Будући да целер многима неће одговарати због свог горкастог окуса, може се комбиновати с јабуком, крушком, бананом… као дио здравог смутија.
Зачини
Зачини су такође моћан начин како убрзати метаболизам и поспјешити процес чишћења тијела. Додајте их у супе или лагана јела од поврћа у већој количини него што сте навикли и позитиван резултат неће изостати.