ATV

Стручњак објашњава

Ријешена дилема: Да ли је здраво јести роштиљ

  • Извор: РТС
  • 12.02.2024. 14:22

Традиционална припрема роштиља подразумијева мијешано месо, односно крменадле, вјешалице, врат, кобасице, ражњиће, ћевапе, пљескавице, бијело пилеће месо, крилца и сланину.

Готово да нема особе на Балкану која не воли роштиљ. Специфичан је због самог начина припреме која месо чини јако укусним.

Ипак, постоје недоумице, као и за многе друге намирнице које једемо - да ли је роштиљ здрав, који је најлошији избор са роштиља, шта треба додавати у месо, а шта не, које пиће је најбоље узимати...

На сва ова питања одговорила је у РТС Ординацији нутрициониста Марија Стајић.

Да ли је роштиљ здрава или нездрава храна?

"Када говоримо о месу, месо спада у ту групу намирница која је нама неопходна. Месо је извор и гвожђа, извор је цинка, селена, Б12 витамина, даје енергију, богато је протеинима, даје ситост и као такво нам је неопходно и потребно у једном дану. Међутим, сав тај начин термичке обраде утиче на квалитет меса. Како је данашња тема роштиљ, осврнућемо се највише на ту припрему, односно на тај начин припреме", рекла је нутриционисткиња и објаснила:


Снимали их: Имали полни однос током концерта пред Супербоул

Снимали их: Имали полни однос током концерта пред Супербоул

"Ми најчешће на ћумур припремамо, али тај дим је највећи проблем. Када ми спремамо месо, оно у себи природно садржи масноће које падају у ту ватру, а тај дим који излази, испушта те потенцијално штетне материје и то није баш добар избор", објаснила је нутриционисткиња и додала је да је здравије спремати на електричним роштиљима, на плин или на струју.

Нагласила је да код роштиља на ћумур долази до брзог дејства топлоте, па ти протеини брзо дођу у додир са високом температуром и на тај начин настају штетна једињења.

Боље је спорије печење или динстање на нижим температурама или да редовно окрећемо месо.

Такође, када припремамо месо, савјет је месо потопити у маринаду која је као антиоксиданс, односно заштита свему томе.

Можемо у јабуково сирће или лимунов сок да потопимо месо, могу да се додају зачини као што је босиљак, оригано, мајчина душица, неко квалитетније уље и да се остави да одстоји неколико сати, па да се онда стави на печење.

Шта би био најлошији избор са роштиља?

"Најмање здрава комбинација би била кобасица уколико је богата тим штетним материјама, нитратима и нитритима, адитивима. Уколико је домаћа од чистог меса и то је у реду, али уколико је третирана, она заиста није добар избор. Опет, са друге стране и ове неке друге врсте меса, ови уштипци могу да буду богати качкаваљем, који опет није добар избор због те саме комбинације меса и млијечног производа", рекла је нутриционисткиња Марија Стајић и додала да то није добро за варење.


УЗНЕМИРУЈУЋЕ Гром ударио фудбалера на утакмици

УЗНЕМИРУЈУЋЕ Гром ударио фудбалера на утакмици

Подсјетила је и да месо даје дугу ситост, не провоцира шећер и инсулин, пошто има низак гликемијски индекс, али се дуго вари и уколико се месо напуни сиром, сланином, још ако уз то једемо хљеб и салату, цијели тај процес варења је дужи и тежи.

Све врсте меса са роштиља су мање више добре уколико је у питању чисто месо, да нема у себи неке додатке.

Шта се све додаје у роштиљско месо, а да није добро?

"Они најчешће додају те неке хљебне мрвице, могу да додају и доста лука и таква комбинација може да смета. Заиста нисам сигурна да ли неки произвођачи додају нешто од адитива и слично. Оно што исто често додају у ћевапе и пљескавице јесте сода бикарбона. То не би требало да буде проблем, јер је месо ацидирајућа намирница, има велику киселост, па та сода бикарбона може то да неутралише", каже она.


Убио супругу и два сина: Морао сам, обузео их је ђаво

Убио супругу и два сина: Морао сам, обузео их је ђаво

Дешава се да месо споља буде добро печено, а да унутра буде розе, као да није добро печено. Да ли је то опасно?

"Црне дијелове би требало одстранити, то свакако није пожељно да се једе. Када пресјечемо месо, опет је јако битно да оно унутра буде печено, поготово мљевено месо. Често је подложно кварењу и исто тако када купујемо месо, гледамо да буде лијепе розикасте боје, да уколико купујемо ћевап или пљескавицу, уколико су унутра онако сивкасте, то би ипак требало да не конзумирамо", рекла је нутрициониста.

Колико је потребно времена да се свари роштиљско месо?

"Месо се најдуже вари и ово месо припремљено на роштиљу иде и до три сата, али опет, додајемо те неке друге намирнице, па цијели процес може да буде три, четири или пет сати. Можемо да направимо проблем уколико у међувремену унесемо сљедећи оброк, а нисмо сварили претходни. Тада настају и надутост стомака и горушица и све те неке дигестивне сметње. Ипак, сигурно је да треба три, три и по сата и оно што је јако битно, то је сварљивост, односно - искористљивост меса је велика. Ми када уносимо поврће, поврће има та нерастворљива влакна која наш организам не може да свари, па их избаци, а код меса ми све искористимо, тако да то је једна нутритивна добра и вредна намирница", објаснила је нутрициониста.

Које пиће иде више уз роштиљ, вино или пиво?

"Роштиљ је препун соли и ми често имамо ту потребу да гасимо жеђ, да пијемо нешто уз роштиљ. Може да прође и неко вино, али најбоље би било да то буде обична вода или лимунада. Кисела вода може да прави неке дигестивне сметње. Ми кад имамо алкохол, алкохол је шећер, све то се опет збућка заједно и прави проблеме", рекла је нутрициониста и додала да кисела вода може да буде богата натријумом и да може додатно да утиче на скок притиска.


Срамно! Док је непокретна дјевојка пузала уз степенице радници јој се смијали

Срамно! Док је непокретна дјевојка пузала уз степенице радници јој се смијали

Када је ријеч о пилећем роштиљу, шта је боље појести, крилца или батак?

"Ја бих прије батак, али да са друге стране буде без кожице, јер је и она негдје извор масноће и прикупља све што није здраво, али генерално, батак можемо да категоришемо као црвено месо, опет лако сварљиво", закључила је нутрициониста Марија Стајић за РТС Ординацију.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм