Данас је Свети Никола, а неизоставно јело на славској трпези је и рибља чорба. Њено спремање је за многе права умјетност у кувању, а ми вам доносимо рецепт са којим сигурно нећете погријешити.
Овако скувано јело биће нешто најукусније што сте изнијели пред госте и укућане.
Већина чорбу кува само од глава шарана, али имајте на уму да је много љепша, а и богатија ако убаците месо ове, али других врста риба.
Тајна добре рибље чорбе је да се прави од више врста ријечне рибе, бар три.
Састојци:
6 главица црног лука
2 дл уља
2 шаргарепе
1 кг ријечне рибе
1 1/2 лимун
1 кашика сувог зачина
6 ченова бијелог лука
4 ловорова листа
20 зрна црног бибера
везица целера
везица першуна
1 паприка бабура
1 кашика црвене мљевене паприке
2 дл куваног парадајза
2 дл бијелог вина
Припрема:
Загријте уље па на њему издинстајте ситно исјецкан црни лук, ситно исјецкану шаргарепе и зелен. Потом смјесу ставитие у блендер и направите кашу. Рибу за чорбу попрскајте са пола лимуна, премажите сувим зачином и исјецкана три чена бијелог лука па оставите да одстоји сат прије кувања.
Од рибе је најбоље користити главе и месо шарана, али чорба још љепша ако се помијеша више врста, па зато, ако сте у могућности додајте месо тостолобика и смуђа.
У дубок лонац сипајте кашу од лука, зелени и шаргарепе, додајте воду до 2/3 лонца, убаците ловоров лист, црни бибер, целер, першун, лимун исјечен на комаде, преостала три чена исјецканог бијелог лука, сјецкану бабуру и алеву паприку.
Кувајте док не проври. Додајте рибу коју сте претходно очистили и исјекли на комаде по жељи, али свакако не превелике и кувајте још сат времена.
Додајте на крају кувани парадајз и вино. Оставите да поново проври, па пробајте и по жељи додајте још бибера уколико хоћете да чорба буде љућа и бијелог вина, како би била киселија.
Ако има потребе досолите по укусу. Кувајте да полако ври још 15 минута и сервирајте. По врху додајте свјеже насјецкани першун, пише Крстарица.