Користан савјет

Правилна садња парадајза: Уз овај трик биће отпоран на све болести

 • Извор: Стил Курир
 • 08.04.2024. 17:51

Топло вријеме нас подсјећа да је увелико вријеме за баштованство, а садња парадајза би требало да се деси већ средином априла.

Вјероватно сте чулу од појединих баштована како је дубоко сађење парадајза апсолутно неопходно.

Можда вам је чудно када видите да неко „затрпава“ расад парадајза буквално до листова, али то је стварно обавезно ако желите бољи принос парадајза.

Доносимо вам два начина на која можете да посадите парадајз који ће бити отпоран на болести, а који ће опет остварити најбољи принос.

Парадајз пушта корјење гдје год му је стабљика закопана. Чим стабљика парадајза додирне земљу, она ће пусити бијело ситно корјење. Парадајз преко коријења (као и свака биљка) узима из земље оно неопходно за раст и развој.

Што дубље закопате садницу парадајза, она ће развити већи, јачи коријен. Што више коријена има, парадајз ће моћи да апсорбује више хранљивих материја и воде. Додатни коријени ће помоћи биљци да остане усправно под притиском вјетра.

Ако рано посадите парадајз дубоко у земљу, он ће остати нетакнут јер ће га земља заштитити од хладног времена и прољећног мраза.

Колико дубоко треба садити садницу парадајза?

Баштовани кажу до двије трећине биљке парадајза, ставите у земљу да бисте у потпуности омогућили биљки да развије јак коријен.

Прво измјерите биљку како бисте били сигурни да ћете направити рупу довољно велику прије садње – вјероватно ће бити дубља него што мислите. Најбоље вријеме за садњу саднице парадајза је када она нарасте на око 15 до 30 центиметара.

Уклањање доњих листова и стабљика није важно – они се једноставно могу закопати са остатком биљке. Међутим, можете их уклонити ако же то олакшати садњу.

Припрема тла

Увјерите се да тло није тврдо или збијено. Нови корјенов систем неће моћи да расте и да продре кроз збијено тло, због чега је процес дубоке садње узалудан. Прво прекопајте земљиште док не постане растресито, а затим можете да додате и компост.

Садња

Постоје двије методе при дубокој садњи парадајза: метода рупе и метода ровова за садњу бочно.

Ове кораке не смијете прескакати у њези лица током љета

Ове кораке не смијете прескакати у њези лица током љета


Метода дубоких рупа

Метода дубоких рупа је најчешћа, али може бити тешка на збијеном тлу. Рупа треба да буде довољно дубока да се већи дио стабљике, до мало испод горњег скупа листова, закопа.

Метода рова – садња бочно

Метода рова је идеална ако је ваше тло мало збијено или ако не можете ископати довољно дубоку рупу да прими пуне двије трећине биљке парадајза. Јарак треба да буде дубок око 15 центиметара, са дужином која одговара двије трећине висине биљке парадајза. Положите биљку парадајза на страну под благим углом тако да су горњи листови изложени, испуњавајући земљом око стабљике.

Биљка ће временом да се исправи растући према сунцу. Носачи, попут греда или дршке, помоћи ће парадајзу да расте усправно.

Када користите методу садње у рововима, или сачекајте да биљка порасте усправно прије него што поставите носаче попут кавеза, или поставите колац поред хоризонталне стабљике и сачекајте да се исправи прије него што га вежете за колац.

Залијевање

Кад посадите парадајз на вама је да га лијепо залијете. Добро залијевање подстиче коријење да расте и шири се према доле – управо то желите да искористите предности дубоког сађења парадајза. Побрините се да добро залијевате током вегетације како бисте одржали снажан, здрав корјенов систем.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 21:45 Серија: Насљедници (12+)

  ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

 • 22:45 Филм

  ''''Филм

 • 00:55 Ноћни програм

  Ноћни програм