Дилема многих домаћица

Да ли месо треба динстати прије мотања сарме?

  • Извор: Агенције
  • 26.12.2024. 16:30

Сарма може бити право уживање у сваком залогају, али само ако је припремљена на прави начин.

Савршен је избор за недјељни ручак, јер ће вам остати довољно да уживате и неколико дана. Иако припрема овог јела није компликована, ситни детаљи могу одлучити да ли ће бити укусна као она коју сте јели код баке, или не, преноси Цитy Магазине.

У овом тексту, подијелићемо с вама један традиционални рецепт за сарму, као и савјете како да избјегнете честе грешке које могу утицати на њен укус и текстуру. Сазнајте да ли месо треба да се динста прије него што се умота у листове купуса и како да избјегнете најчешће грешке приликом припреме овог јела.

Састојци:

– 1 главица киселог купуса (око 1,5 кг)

– 500 г мљевеног меса (најчешће мјешавина свињетине и говедине)

– 1 главица црног лука

– 1 веза першуна

– 1 шоља риже

– 1 јаје

– 1 кашичица црвене паприке (по жељи)

– Со и бибер по укусу

– 2-3 листа ловора

– 200 мл парадајз соса (или 2-3 парадајза исјечена на коцкице)

– 100 мл уља или свињске масти

– 1 литар воде (или по потреби)

– 1 кашичица сушене мајчине душице (по жељи)

Припрема фила:

У великој тави загријте мало уља или масти и пропржите ситно исјецкан црни лук док не постане стакласт. Додајте мљевено месо и пржите док не постане сиво и добро се упржи.

Додајте црвену паприку, со, бибер, мајчину душицу (ако користите) и ситно исјецкан першун.

Умијесите све састојке, а затим додајте опрану рижу и јаје. Добро промијешајте да сви састојци буду равномјерно распоређени. Ако је фил прегуст, можете додати мало воде.

Припрема купуса:

Ако је купус преслан, исперите га хладном водом. Ако су листови превише чврсти, можете их кратко бланширати у кључалој води.

Одвајајте листове купуса и, ако су превише дебели, исијеците их са стране како би лакше омотали фил.

Увијање сарме:

На сваки лист купуса ставите малу количину фила и увијте у облик сарме, пазећи да ивице листова са стране буду савијене ка унутра како би фил остао затворен.

Сарме слагати у велики лонац, почињући са слојем купуса на дну, па редом сармама. Ако имате неколико слојева, на врху сваког слоја ставите неколико ловорових листова.

Кување сарме:

На врх сарми ставите остатак парадајз соса или исјецкан парадајз.

Прелијте водом, тако да све сармице буду покривене, и кувајте на тихој ватри око 2-3 сата. Повремено провјерите ниво течности и по потреби додајте воду. По жељи, можете ставити мало уља или масти да сармама дају још богатији укус.

Да ли се месо динста прије увијања?

У традиционалном рецепту за сарму, месо се обично не динста прије него што се увије у купус. Састојци у филу (месо, рижа, зачини) се само пропрже у тави како би месо било добро обрађено, а рижа дјелимично омекшала. Главни процес кувања дешава се док сармице лагано кувате у лонцу.

Најчешће грешке при прављењу сарме:

Превише или премало риже – Ако ставите превише риже, сармице могу постати превише суве, док премало риже може довести до тога да месо није повезано и да фил буде превише течан.

Месо није довољно пропржено – Ако месо није довољно пропржено, може се десити да остане „сирово“ у сарми, а фил може бити превише мастан.

Недостатак зачина – Сармама недостаје богатог укуса ако се не додају довољни зачини, попут црвене паприке, бибера и мајчине душице. Многи људи не стављају довољно зачина, па сармама недостаје дубок укус.

Купус је преслан или превише кисео – Превише слан купус може учинити да сарма буде превише слана, док сувише кисео може утицати на укус. Добро је да, ако купус има превише соли, оперете листове прије него што их употријебите.

Кување на превише јакој ватри – Сарму је потребно полако кувати на тихој ватри. Ако кувате на превише јакој ватри, сармице могу да се распадну, а укус неће бити богат.

Сарма је јело које захтијева стрпљење и пажњу, али када се све уради како треба, резултат је прелијеп, богат и укусан оброк.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: