Обратите пажњу

Ово воће и поврће посебно не треба држати у фрижидеру

  • Извор: Крстарица
  • 09.10.2023. 22:57

Неколико савјета за правилно чување намирница у фрижидеру, а посебну пажњу обратите на парадајз и јабуке.

Већину јужног воћа не би требало да чувате у фрижидеру, тврди Дајетлинд Ханријдер, професорка прехрамбених наука на њемачком Универзитету Анхалт. Проблем ствара гас етилен.

Тај гас производе јабуке, због чега ће воће смјештено у њиховој близини брже трулити. Такав гас производи и парадајз који у фрижидеру брже губи арому. Авокадо, крушке, смокве, нектарине, шљиве такође производе етилен.

Најосјетљивије поврће на хладноћу су патлиџани. И док се с парадајзом можда одлично слажу у јелима, њихова осјетљивост на етилен указује да их треба чувати даље од њега.

Ако се исправно чува, на температурама од 10 до 13 степени, патлиџани могу остати свјежи максимално десет дана.

Махунарке не би требало чувати дуже од три дана на хладном и сувом мјесту. Карфиол још и краће, дан или два. Ако се појаве црне мрље, то су плесни и карфиол више није за јело. Таква плесан чак може садржати и отровне, канцерогене састојке. Не помаже ни ако се мрље одстране, јер поред њих на цвијету се налазе и оне невидљиве голом оку.

Шаргарепе могу бити у фрижидеру, али их треба уклонити из амбалаже у којој се пакују у продавницама. Шаргарепе заједно могу у фрижидеру да стоје нед‌јељу дана, али опране, очишћене и складиштене појединачно биће добре и четири недеље, преноси Крстарица.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:45 Бар ТВ

    'Ова екипа око шанка уљепшаће сваки радни дан – 'Бар ТВ' ексклузивно на АТВ-у. Сјајна тројка Филипс, Југослав и Сладан покренуће све могуће теме – од игле до локомотиве. Придружиће им се у тој 'борби' мисли и ставова колеге и другари. За њиховим шанком у ТВ бифеу ништа неће остати недоречено. И ничега неће бити превише, осим смијеха.