Хљеб је једна од намирница која се врло радо нађе на нашим трпезама, а неријетко он буде и у тостираном облику. Неки кажу да је то здрава верзија ове намирнице, а да ли је заправо здраво јести тостиран хљеб?
Хљеб се најчешће тостира јер многима више одговара ако је мало хрскавији и топао. Уопштено, хљеб који је прошао дужу ферментацију је лакши за варење јер желудац троши мање енергије. Стога би особе с осјетљивим пробавним системом или тегобама с пробавом требале преферирати тостирани хљеб.
Због тостирања долази до губитка воде у хљебу, па на 100 грама тостирани хљеб има више калорија.
У свим намирницама које садрже калорије може се приликом печења и тостирања створити акриламид. То се не односи само за тост већ и месо са роштиља може бити ризично, посебно ако су реш печени.
Код животиња је доказано да велике количине акриламида могу узроковати мутације гена и рак, па се претпоставља да је и код људи могућ сличан учинак.
Како треба тостирати хљеб?
Због сигурности треба тостирати хљеб само до златножуте боје. Кришке које су превише тамне или црне треба бацити или барем уклонити загорјеле дијелове.
Укупно гледано, тостирани хљеб је нешто лакши за пробаву, па зато ако желите лагани доручак, онда има смисла тостирати хљеб. Важно је да се не тостира предуго.
Ипак, тост хљеб садржи мало храњивих материја, па није најбољи избор за свакодневни доручак. За то је онда боље да одаберете интегрални хљеб, преноси Она.