Рецепт

Овако се праве најљепше крофне

  • Извор: Агенције
  • 04.04.2024. 13:00

Крофне нас подсјећају на детињство, када су нас баке дочекивале са топлим и слатким пецивом које је мирисало већ са улазних врата. Данас домаћице углавном избјегавају да их праве, јер мисле да је припрема компликована, али ако се испрате кораци лако можете и ви да их спремите.

Најтежи дио посла је да се умијеси тијесто, али постоје трикови које су открили пекари и посластичари који могу да вам помогну.

У тијесто за крофне обавезно се додаје квасац, јер је неопходно како би лијепо нарасло. Оно не треба да се лијепи, па је довољно да га мијесите само док не добијете жељену текстуру. Професионални пекари кажу да је тајна у томе да их припремите увече, и потом за прво нарастање тијесто држите у фрижидеру. Тако ће спорије, али дуже нарастати, што ће омогућити да се укус много боље развије. Водите рачуна да га не премијесите, крофне неће бити мекане и ваздушасте, пише Крстарица.

Такође, сви састојци који су вам потребни за тијесто морају да буду собне температуре, па их извадите из фрижидера сат времена прије употребе. Умјесто путера у тијесто додајте маслац, а савјет пекара и посластичара је да га не истопите, већ га додате на собној температури, у коцкицама. Маслац тесту даје сјај и укус, и требало би га додати на самом крају мијешења. Тако ће брашно имати времена да упије млијеко и развије укус.

Немојте да стављате превише крофни у шерпу са уље, јер се тако неће равномјерно испећи. Количина уља мора бити издашна, крофне морају да пливају, а не да дотакну дно чим их убаците да се прже, а такође водите рачуна и о томе да не буде превруће јер ће тако лако изгорети, а унутрашњост ће остати сирова.

Постоји још један магични састојак за који многи не знају, а то је алкохол који се додаје у тијесто.

Ако додате само кашику неког јачег алкохола (нпр. вотке или коњака) резултат ће бити савршен. Тесто неће упити уље, а биће ваздушасто и мекано, пише Ствар укуса.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)