Уколико желите да му сачувате квалитет и рок трајања, постоји мјесто у кухињи на којем никада не би требало чувати уље.
Већина нас у кухињи има разна уља, од сунцокретовог, маслиновог или кокосовог до уља авокада.
Иако су одлични извори здравих масноћа и антиоксиданса, начин складиштења може бити кључан за очување квалитета и нутритивних својстава уља.
Зашто онда често правимо основне грешке у њиховом складиштењу?
Многи од нас мисле да је најбоље мјесто за складиштење уља у близини шпорета и плоче за кување.
Међутим, уље које је стално изложено топлоти може брзо да изгуби на квалитету.
Идеална температура за складиштење уља не смије да прелази 20°Ц. Ово је правило посебно важно за маслиново уље.
Хладно цијеђена уља, популарна због својих храњивих својстава, посебно су осјетљива на светлост. Она може покварити уље, што значи губитак укуса и храњивих својстава.
Стога је препоручљиво да га чувате у тамним стакленим или керамичким посудама. Ако сте икад посјетили подручја специјализована за производњу уља, можда сте примијетили да их чувају у посебним сандуцима који их штите од свјетлости.
Осим на свјетлост и топлоту, уље је осјетљиво и на ваздух. Ваздух може изазвати оксидацију, што узрокује брже сагоријевање уља.
Због тога је кључно чувати уље у добро затвореним посудама. Чврсто затворите чеп након сваке употребе како уље не би дошло у контакт са ваздухом.
Још савјета за чување уља у кухињи
Такође је добра идеја узети у обзир врсту уља које користите. Док се нека уља, попут кокосовог, без проблема могу чувати на собној температури, друга, попут ланеног уља, боље је држати у фрижидеру како би им се продужио рок трајања.
Правилно складиштење уља за кување може им продужити рок трајања. Осим тога, сачуваћете храњиве материје. Иако је практично да их оставите поред шпорета или у провидним флашама, размислите о дугорочном очувању квалитета.