Обратите пажњу

На овом мјесту никада не треба држати уље

  • Извор: Крстарица
  • 18.06.2025. 10:32

Иако ово може изгледати као добра опција јер је при руци, држање уља поред шпорета може бити опасно јер долази до оксидације, што је штетно за уље.

Породични љекар Кејт Шанахан каже да држање уља поред шпорета неће довести до тога да се уље брже поквари.

„Врелина би потенцијално могла да оксидира уље, а оксидација је ужасно штетна, али осим ако не држите уље изнад шпорета или имате заиста врућу тезгу, онда говоримо о разлици од неколико степени“, рекла је Шанахан.

Како објашњава, то неће бити довољно, али то не значи да је на њему најбоље мјесто за чување. Џим Севиџ, калифорнијски произвођач органског екстра дјевичанског маслиновог уља истиче да је правилно складиштење најбољи начин да се очувају здравствене предности добрих уља за кување као што је маслиново уље.

Бањалучанин показивао полни орган па ухапшен: Одбио и тестирања

Бањалучанин показивао полни орган па ухапшен: Одбио и тестирања

Он напомиње да је најбоље пронаћи хладно и тамно мјесто јер кисеоник, свјетлост и топлота најбрже разграђују нафту.

“Дакле, најбоље се чува уље у остави”, каже Севиџ. Без обзира да ли своје уље држите у остави или поред шпорета, Шанахан каже да можете избјећи оксидацију избацивањем уља за кување која најлакше оксидирају. Он додаје да има укупно осам таквих уља: кукурузно уље, уље репице, уље сјемена памука, сојино уље, сунцокретово уље, шафраново уље, уље сјемена грожђа и уље пиринчаних мекиња.

Шанахан додаје да токсиколози који тестирају ове врсте уља на проблеме са оксидацијом кажу да их не би требало користити за кување. Здравија уља, с друге стране, обично се добијају из већих орашастих плодова или сјеменки, тако да захтијевају мање обраде и имају веће здравствене користи. Здравија уља укључују екстра дјевичанско маслиново уље, кокосово уље, сусамово уље, уље ораха, бадемово уље, ланено уље, уље авокада и уље од кикирикија.

Кина жели да гради соларну електрану у свемиру

Кина жели да гради соларну електрану у свемиру

Дакле, уље не би требало да држите тамо гдје постоји извор топлоте, јер чак и када је изложеност топлоти ниска, она је и даље фактор, заједно са свјетлошћу и кисеоником. Ако желите да продужите животни вијек вашег уља за кување и смањите оксидацију, најбоље је да га држите у ормару.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:25 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:40 Серија: Дивље пчеле (12+)

    '''Серија: Дивље пчеле (12+)

  • 23:30 Серија: Погледај у сутра (12+)

    ''Серија има чак 9 награда на престижном фестивалу француских серија и неколико номинација. Сигурни смо да ће вас 'Погледај у сутра' узбуркати и да ћете са нестрпљењем ишчекивати нове епизоде.