Godišnje na hranu možda potrošim oko 80 evra, kaže u razgovoru sa Daily Starom 29-godišnja Sofi Žuel-Anderson iz Danske.
Sofi većinu namirnica nabavlja iz kontejnera supermarketa, a svoje 'avanture' bilježi i na društvenim mrežama. S tom praksom je počela prije tri godine i kaže da uštedi na hiljade evra godišnje.
- To je za mene poput misije spasavanja. Toliko dobre hrane se baca, a supermarketi znaju da neki ljudi nemaju šta da jedu - kaže ova menadžerka restorana.
- Kad sam živjela u Arhusu, znala sam da to ljudi rade, ali nisam znala previše o tome. Kad se 2019. preselila u Sidnej, sestra mi je poslala fotografije 'blaga' koje je pronašla kopajući po kontejnerima - priča Sofi, koja je tad započela s praksom.
Ne zato što nema novca, već zato što je shvatila da tako uštedi jako puno. Prvi put je pronašla nešto povrća, drugi put povrće, sir, slatkiše.
- Bacali bi pune kutije hrane jer je jedna konzerva bila oštećena. Većinom je riječ o hrani kojoj je rok istekao prije jednog dana - kaže Sofi.
Prijatelji je nisu shvatali ni podržavali dok im nije poslala fotografije sa svojih 'ulova'.
- Shvatili su da je to ista hrana kao u supermarketima - kaže ova 29-godišnjakinja.
Danas ne troši skoro ništa na hranu.
- Prije nekoliko dana kupila sam so. Izgubila sam se u supermarketu jer toliko dugo nisam bila unutra. Takođe, iskoristim svu hranu koju pronađem u kontejnerima. Inače nema smisla. Kuvam zabavne stvari. Te recepte nećete naći u knjigama - kaže Dankinja.
Zbog svog 'hobija' uspjela je da skrati radnu nedjelju na četiri dana.
- Tako je. S tim da jedan od ta četiri dana radim samo četiri sata. Ovo mi donosi toliko finansijske slobode, ali i lične - završava Sofi.