Савјети

Колико дуго смијете држати отворено млијеко у вратима фрижидера

  • Извор: Агенције
  • 04.03.2024. 02:00

Ако држите млијеко у вратима фрижидера, морате да знате колико дуго ту смије да стоји кад га отворите. А морате да знате и кад му нема спаса - а вама има.

Млијеко већина људи увијек има у фрижидеру. Упркос томе, свима се понекад деси да га не искористимо у наведеном року.

У овом случају, корисно је знати на шта треба обратити пажњу да би се знало да ли је безбједно за употребу или не.

Није свако млијеко исто и постоје битне разлике између свјежег и трајног млијека. Свјеже млеко треба да прође процес пастеризације прије него што стигне на полицу, али оно још увијек не садржи конзервансе, па се брзо квари, било да је затворено или не, пише "данас.рс".

Трајно млијеко, с друге стране, може остати свјеже много дуже, чак и ако га не држите у фрижидеру. То је зато што садржи конзервансе који спречавају раст и кварење микроба. Има рок трајања од 6 до 9 мјесеци на собној температури ако је неотворено. Након отварања, ставити у фрижидер и употријебити нешто дуже него свјеже.


Током шетње нашао два медвједића стара два дана: Бјежао од мечке

Током шетње нашао два медвједића стара два дана: Бјежао од мечке

У наставку сазнајте све што треба да знате о руковању млијеком и савјете који ће вам помоћи да спријечите кварење и расипање млијека у вашем домаћинству.

Пошто свјеже млеко не садржи конзервансе, већ је само пастеризовано, обично се поквари у року од три дана било да је отворено или не.

Чувано млијеко се може чувати на собној температури много дуже него свјеже млијеко, чак шест до девет мјесеци. Међутим, након отварања мора се чувати у фрижидеру и произвођачи савјетују да се употријеби у року од седам дана након отварања.

Од момента отварања паковања млијека оно је изложено спољашњем окружењу, изазивајући потенцијалну унакрсну контаминацију и оксидацију, што смањује његову свјежину.

Како препознати да се млијеко покварило?

Ако мислите да је млијеко које имате у фрижидеру истекло, употријебите своја чула. Покварена храна ће развити непријатан мирис, укус или необичну текстуру због природних бактерија кварења.

Ако је млијеко развило такве карактеристике, немојте га конзумирати.


Ово је право име Шекија Турковића: Никад не бисте погодили

Ово је право име Шекија Турковића: Никад не бисте погодили

Прво провјерите мирис. Ако осјетите кисели или устајали мирис, то може значити да се млијеко покварило. Након тога провјерите да ли је млијеко промијенило боју и текстуру. Ако се за сада све чини у реду, пробајте млијеко. Ако је кисело, горко или на неки начин чудно, баците га и немојте га користити.

Ако примијетите било који од ових знакова, најбоље је да избјегавате конзумацију тог млијека како бисте спријечили могуће здравствене проблеме.

Гдје држати млијеко у фрижидеру?

Вјеровали или не, постоји одређено мјесто у фрижидеру гдје треба да држите млијеко и не, то није полица на вратима.

Према ријечима стручњака, млијеко треба чувати на температури од 3,3 до 4,4 степена, у истој посуди у којој је стигло и даље од врата. Када се млијеко држи у вратима фрижидера, оно је изложено топлом ваздуху сваки пут када се врата отворе, што подстиче раст бактерија.


Владан дневно заради и до 200 КМ: Открио шта додатно наплаћује

Владан дневно заради и до 200 КМ: Открио шта додатно наплаћује

Такође, обавезно добро затворите млијеко након сваког отварања. Ово може смањити случајну контаминацију и ширење мириса.

Да ли млијеко може да се замрзне?

Ако имате велику количину млијека коју нећете имати времена да искористите, можете га замрзнути. За најбоље резултате, замрзните га у посуди за коцкице леда да направите коцкице млијека.

Такође га можете замрзнути у херметички затвореној посуди.

Млијеко се може чувати у замрзивачу неколико мјесеци, али за најбоље резултате препоручујемо да га користите у року од мјесец дана од замрзавања.

Након тога почиње да се одваја и постаје зрнаст, преноси "центар здравља".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм