На Виктуалиенмаркту у срцу Минхена, цијене су готово једнако важне као и укус. Ко овде купује, плаћа за ексклузивитет. Било да је ријеч о тартуфима, шпаргли или егзотичном воћу, љубитељи луксуза морају да дубоко завуку руку у џеп. Посебно такозвана „шикерија“, елита која обожава овај традиционални пијац са специјалитетима из цијелог свијета.
Заборавите на кавијар - сада је парадајз главна звијезда
Али ових дана пажњу не привлаче ни шампањац ни кавијар, већ - један обичан парадајз. Наиме, на Виктуалиенмаркту се продаје јапанска сорта „Амела“, што у преводу значи „слатко“.
Према опису, „Амела“ комбинује више арома одједном - слатку, киселу и благо слану. Тачан начин узгоја чува се као државна тајна, али се зна да плод успијева само у специфичним условима, што га чини изузетно ријетким и скупим.
Цијена? Чак 69,50 евра по килограму!
Цијена овог луксузног парадајза је 69,50 евра по килограму. То значи да једна воћка од 65 грама кошта чак 4,52 евра!
За поређење, у обичним маркетима килограм парадајза се продаје већ од 2 евра.
„У Европи постоји само један произвођач - у Гранади, у Шпанији“, објашњава продавац на пијаци. Иако је сорта изворно из Јапана, наводно јапански стручњаци помажу Шпанцима да испуне све специфичне услове за узгој.
Ко заиста купује овако скуп парадајз?
„Има муштерија које одмах узму по два килограма“, каже продавац. То је готово 140 евра за парадајз!
А како се једе?
„Исијечете је на танке кришке, без соли и бибера. Потпуно природно, само са мало маслиновог уља - као карпаћо“, каже он.
Да ли је скупоцјено поврће заиста вриједно новца?
Међутим, БИЛД-ов новинар није био одушевљен послије дегустације:
„Превише кисело, дјелује као да није довољно зрело“, закључио је послије тестирања једног јединог парадајза од 4,52 евра.
И најскупља јагода на свијету долази из Јапана
Иначе, и најскупља јагода на свијету, позната као „Shizuoka Crown Melon“ или „Бијин-химе“, такође долази из Јапана.
Цијена? Око 19 долара (око 18 евра) по комаду, а позната је по интензивном укусу и беспријекорном изгледу.