Обратите пажњу

Како препознати да ли је пилеће месо свјеже

  • Извор: Крстарица
  • 05.03.2024. 17:08

Пилеће месо је један од најчешће коришћених састојака у кухињи широм свијета. Разноликост рецепата који укључују пилетину је скоро бескрајна, али је кључно користити свјеж састојак за припрему укусних и здравих јела.

Свјежина пилећег меса није важна само за укус, већ и за безбједност хране и превенцију тровања храном.

Зашто је важно препознати свјежину пилећег меса?

Свјежина је кључна из неколико разлога. Прво, свјеже месо има бољи укус и текстуру од меса које је старије или покварено. Друго, мање је вјероватно да ће свјеже месо бити контаминирано патогенима који могу изазвати тровање храном, као што су салмонела или листерија.

Како знати да ли је пилеће месо свјеже?

1. Датум истека

Један од најлакших метода за провјеру свјежине меса је провјера рока трајања на паковању. Ако је рок трајања још увијек у будућности, велике су шансе да је пилетина још увијек свјежа. Међутим, треба напоменути да се може покварити прије истека рока трајања, посебно ако није правилно складиштен.

2. Боја

Свјеже пилеће месо има блиједо ружичасту боју. Како стари, боја се може промијенити у жућкасту или сиву. Такође, пазите на било какве мрље или промјене боје на месу, што може бити знак кварења.

3. Мирис

Свјеже пилеће месо има неутралан мирис или благи мирис живине. Ако пилетина емитује непријатан мирис, који подсјећа на амонијак или труљење, вјероватно је већ покварен.

4. Текстура

Свјежа пилетина има чврсту и еластичну текстуру. Ако је месо мекано или љепљиво, то може бити знак кварења.

5. Сок

Ако из њега цури крвава или мутна течност, то може значити да је месо старије или покварено. Свјежа пилетина може да цури мало бистре течности, али то би требало да буде минимално.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: