Jelo koje je omiljeno ne samo u Srbiji nego i na prostorima čitavog Balkana jeste pasulj. Međutim, u njegovoj pripremi domaćice se susreću sa problemom zvanim vrijeme - nekada je pasulju potrebno više sati da se skuva.
Postoje dva vrlo jednostavna trika pomoću kojih možete da riješite ovaj problem.
1. Soda bikarbona
Većina domaćica zna da bi pasulj trebalo potopiti preko noći u hladnu vodu. Ali, da bi se brže skuvao, "pozovite u pomoć" sodu bikarbonu.
Naime, dobro je da prilikom kuvanja pasulja u prvoj vodi dodate kašičicu sode bikarbone. Ostavite pasulj da se krčka najmanje 15 minuta, a potom ocijedite vodu i dodajte malo ulja.
2. Domaća rakija
Pasulj koji ćete kuvati nalijte hladnom vodom u odnosu 4:1 , odnosno da na pola kilograma pasulja, ide dva litra vode. U to dodajte 50 ml rakije i sve zajedno prokuvajte. Kada na ovaj način kuvate pasulj , iskustvo kaže da je dovoljno da se krčka 45-50 minuta i da bude potpuno spremljen.
Naravno da vrijeme koje ćete potrošiti za kuvanje najviše zavisi prije svega od njegove vrste i kvaliteta. Nekvalitetan i stari pasulj se teško kuva i može da ostane "žilav" i poslije duge termičke obrade.