Иако многи мисле да банане увијек треба држати на собној температури, држање у фрижидеру заправо може помоћи да се продужи њихова свјежина.
Kора ће природно потамнити, али банана изнутра остаје чврста и укусна. Према стручњацима за управљање отпадом у НРЦ Бусинесс -а сугеришу да ако успијете да прођете преко смеђе коже, открићете да је унутрашњост банане чвршћа и укуснија од оних које су остављене да сазру на собној температури.
Ова метода је посебно корисна ако више волите банане које су само дјелимично зреле. Иначе, ево четири друге методе помоћу којих можете да покушате да банане дуже буду свјеже.
1. Држите зелене банане ван фрижидера: С друге стране, зелене банане није добро стављати у фрижидер. Ниске температуре могу у потпуности зауставити процес зријења, остављајући вам тврде, неукусне банане. Најбоље је оставити зелене банане да сазру на собној температури док не буду спремне за јело.
2. Не држите банане у чинији за воће: Стављање банана у чинију са другим воћем није идеалан начин за њихово складиштење. Банане ослобађају гас етилен, природно једињење које убрзава сазријевање. Када се банане чувају у близини другог воћа које такође ослобађа етилен, то може проузроковати да воће сазри и поквари се много брже.
3. Умотајте стабљике да бисте успорили сазријевање: Ако више волите да држите банане у чинији за воће, размислите о умотавању петељки у пластичну фолију . Овај једноставан корак може смањити количину ослобођеног гаса етилена, што заузврат помаже у успоравању процеса зријења.
4. Окачите банане ради боље циркулације ваздуха: Још један ефикасан начин за чување банана је да их окачите на куку. Ова метода омогућује ваздуху да слободно циркулише око банана, што помаже да се спријечи њихово пребрзо сазријевање. Такође их одваја од другог воћа које производи етилен, продужавајући њихову свјежину.