Банане су воће које брзо сазријева, али и брзо тамни ако се не складишти на прави начин.
Иако многи грешком стављају банане у фрижидер или их чувају у пластичним кесама, такво окружење заправо убрзава њихово пропадање. Кључни фактор у процесу сазријевања банана је гас етилен – природни биљни хормон који банане саме производе.
Зашто банане брзо сазријевају?
Етилен, који банане испуштају, покреће процес сазријевања. Када се чувају у затвореном простору, као што је пластична кеса, етилен се задржава око воћа и убрзава његову зрелост. Такође, ниске температуре у фрижидеру оштећују кору банана и стварају тамне флеке, док месо постаје кашасто.
Зато је најбоље да се банане чувају на собној температури, око 13°Ц, на сувом и прозраченом мјесту – даље од директне сунчеве свјетлости и извора топлоте.
Практични савјети за чување банана
Држите банане одвојено од другог воћа. Јабуке, крушке и авокадо такође луче етилен, па ако су заједно, процес сазријевања се убрзава.
Качите банане на куку. Ова метода омогућава циркулацију ваздуха и спречава нагњечења и тамне мрље.
Умотајте петељку у фолију. Петељка (мјесто гдје су банане спојене) производи највише етилена, па умотавање смањује његово ширење на остале плодове.
Ако желите да убрзате сазријевање, ставите банане у папирну кесу са јабуком. Папир задржава етилен, али омогућава струјање ваздуха.
Идеално мјесто за складиштење
Банане најбоље опстају у хладнијем и прозраченом дијелу кухиње, далеко од рерне и шпорета. Избјегавајте влажне и затворене просторе јер влага погодује труљењу и појави плијесни. Ако имате наткривену терасу или оставу с умјереном температуром, и то може бити добра опција.
Шта када презру?
Презреле банане не треба бацати – одличне су за колаче, муффине, палачинке или смоотхиеје. Можете их и замрзнути: ољуштите, исијеците на колутове, распоредите на плех и замрзните. Када се стврдну, пребаците их у кесу – идеалне су за каснију употребу у десертима.
Прилагодите чување својим потребама
Ако често једете банане, купујте их у различитим фазама зрелости – неке зелене, неке жуте, а неке скоро зреле. Тако ћете увијек имати банану спремну за конзумацију.
Паметно складиштење не само да продужава свјежину банана, већ и смањује бацање хране. Експериментишите са савјетима и пронађите оно што најбоље одговара вашем домаћинству.