Kulinarski trik

Evo zašto jaja nikada ne treba kuvati u vodi

  • Извор: Агенције
  • 31.08.2022. 10:32

Sljedeći put kada budete željeli da pripremite tvrdo kuvano ili meko kuvano jaje, nemojte ga kuvati u vodi.

Voda prska svuda okolo, ljuska može da napukne i jaje je nemoguće oljuštiti… Zato je mnogo bolje rješenje jaja skuvati na pari.

Sve što vam je potrebno je šerpa koja ima nastavak za kuvanje na pari i malo vode. U šerpu sipajte malo vode (važno je samo da ne dodiruje taj nastavak), a zatim preko nastavka za kuvanje na pari rasporedite jaja i prokuvajte vodu.

Ultra vruća para će zagrijati jaje na isti način kao proključala voda ili vruć tiganj. Jedina razlika je u tome što je kuvanje na pari nježnije - bjelance će biti mekše, a žumance kremastije.

Za tvrdo kuvano jaje, kuvajte jaje na pari 10 do 12 minuta. Ovako pripremljeno jaje odlično je za pravljenje salata, ili ga jednostavno posolite, dodajte prstohvat mljevenog bibera i uživajte.

S druge strane, za meko kuvano jaje - i za savršeno kuvan bjelanac i žumance, kuvajte jaje oko 6 i po minuta, pa ga odmah ohladite hladnom vodom.

I za kraj još jedan kulinarski trik – kako da znate je li jaje sveže? Jednostavno ga potopite u posudu s vodom. Ako potone, onda je svježe, a ako ispliva, to znači da više nije za upotrebu, prenosi Krstarica.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Серија: Мућке (12+) (Р)

    ''Серија: Мућке (12+) (Р)

  • 12:55 Гола наука, документарни програм

    Гола наука, документарни програм