Корисно знати

Ево шта заправо значе ознаке за рок трајања намирница

  • Извор: РТЦГ
  • 26.03.2024. 14:48

Колико пута вам се догодило да храна изгледа и мирише јестиво и врло укусно, али због датума наведеног на амбалажи одлучујете да не ризикујете и ипак је баците?

Имамо лоше вијести за вас — у вашој канти за смеће завршили су килограми и килограми намирница које сте могли да једете још дуго.

Јесте ли знали да више од половине становника Европске уније не чита правилно ознаке које указују на то до када смије да се користи одређена намирница? Због тога се годишње у ЕУ бацају милиони тона хране, што се може спријечити пажљивијим читањем ознака.

У чему је разлика између "употријебити до..." и "најбоље употријебити до..."?

Ознака "употријебити до..." подразумијева да није пожељно конзумирати одређену намирницу након наведеног датума јер је тада небезбједна. У питању је храна која нема дуг рок трајања, односно брзо се квари, као што су месо, млијеко и мљечни производи и сл.

С друге стране, ознака "најбоље употријебити до..." говори само до када је храна најквалитетнија, али она може да се конзумира и након наведеног датума. Наравно, то је случај само да је она складиштена правилно, ако нема уочљивих показатеља нејестивости попут буђи, промијењене боје и непријатног мириса, као и ако амбалажа није оштећена. То је случај са кафом, пиринчем, чоколадом, брашном, шећером, сољу итд.

Резултати истраживања које је недавно спровео њемачки Институт "Јохан Хајнрих фон Тинен" у Брауншвајгу показали су да се само у Њемачкој сваке године баци око 12 милиона тона хране. Више од половине становника Европске уније не чита правилно ознаке које указују на то до када смије да се користи одређена намирница, а огроман број домаћинстава баца храну беспотребно, док и велике корпорације шаљу тоне намирница у смеће јер не могу да продају своје производе након истека рока употребе.

Како је објављено у октобру прошле године, Европска унија планира нови закон за прехрамбене продавнице који ће ускоро ступити на снагу, а прва промјена тиче се хране с дугим роком трајања. До сада су намирнице које су могле дуго да остану јестиве — попут кафе, тјестенине, пиринча и уља — носиле ознаку "употријебити до...", а убудуће је она неће имати ако се правилно складишти. Друга промјена односи се на "најбоље употријебити до...", ознаком која би могла да буде замијењена неком другом, попут "често добро и након..." јер таква храна остаје јестива још дуго.

"Ови производи се једноставно не покваре дан након истека рока. Ситуација у којој људи узимају јестиву храну из контејнера показује колико хитно морамо д‌јеловати", напоменула је недавно њемачка политичарка Кристин Шнајдер, преноси РТЦГ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.