Здравље бубрега од суштинског је значаја за цјелокупно здравље организма, јер ови органи филтрирају отпадне материје, регулишу равнотежу течности и електролита, и подржавају многе друге виталне функције.
Правилна исхрана може значајно допринијети очувању здравља бубрега, док неадекватна исхрана богата сољу, рафинисаним шећерима и нездравим мастима може повећати ризик од обољења бубрега.
Многи стручњаци препоручују да у исхрану укључите одређене намирнице које подржавају рад бубрега и могу помоћи у смањењу оптерећења овог важног органа.
Бобичасто воће
Бобичасто воће – попут боровница, малина, јагода и купина – једно је од најкориснијих за здравље бубрега. Богато је антиоксидансима као што су флавоноиди и витамин Ц, који помажу у смањењу упалних процеса и штите ћелије од оксидативног стреса.
Антиоксиданси могу ублажити оштећења бубрега код особа са хроничним бубрежним болестима. Осим тога, бобичасто воће има мало калорија, богато је влакнима и садржи низак ниво натријума – што је идеално за оне који желе очувати функцију бубрега. Препоручује се конзумација у свјежем облику, али и као додатак јогуртима, смутијима или салатама.
Купус
Купус је поврће које има бројне предности за здравље бубрега. Садржи велику количину влакана која помажу здраву пробаву и избацивање штетних материја из тијела. Такође је добар извор витамина К, витамина Ц и фолне киселине, а има врло мало калијума – што је корисно за особе које морају ограничити његов унос због бубрежних проблема.
Купус је богат фитонутријентима са противупалним својствима, а редовно конзумирање може помоћи у превенцији бубрежних болести.
Риба богата омега-3 масним киселинама
Масне рибе као што су лосос, сардина и скуша изузетно су корисне за бубреге јер садрже омега-3 масне киселине. Ове масти помажу у смањењу упала – што је посебно важно код хроничних бубрежних обољења. Такође помажу у регулацији крвног притиска и смањују отицање, чиме се растерећују бубрези.
Препоручује се конзумација овакве рибе најмање два пута недељно, јер омега-3 киселине такође доприносе здрављу срца и крвних судова.
Интегралне житарице
Интегралне житарице као што су просо, киноа и интегрални (смеђи) пиринач богате су влакнима, антиоксидансима и другим хранљивим материјама које повољно утичу на бубреге. Осим што побољшавају варење, помажу у одржавању здраве телесне тежине и смањују ризик од развоја дијабетеса и хипертензије – два главна фактора ризика за бубрежне болести.
Такође помажу у очувању равнотеже електролита у организму, што је од кључне важности за правилну функцију бубрега.
Бијели лук
Бијели лук је познат по својим противупалним, антиоксидативним и диуретским својствима, због чега је користан за здравље бубрега. Осим што смањује упалу, помаже и бољој циркулацији и снижавању крвног притиска, што додатно олакшава рад бубрезима.
Садржи алицин и друге биоактивне једињења која штите од оксидативног стреса и могу смањити ризик од оштећења бубрега. Може се користити свјеж или као додатак разним јелима – супама, салатама и сосовима.
Јабуке
Јабуке су богате влакнима, витаминима и антиоксидансима који штите бубреге и помажу у одржавању стабилног нивоа шећера у крви. Такође помажу у борби против упала и оксидативног стреса – што је важно за превенцију оштећења бубрега.
Редовно конзумирање јабука може смањити оптерећење бубрега, нарочито код особа са раним стадијумима бубрежних болести. Јабуке су нискокалоричне и садрже витамин Ц, што их чини одличним избором за цјелокупно здравље, преноси б92.