Васкрс је на вратима, а многи се одлучују да за овај празник трпезу обогате сочном плећком. Било да је ваш избор јагњетина или прасетина, имајте на уму да је куповина доброг комада меса пола посла.
Иако се ово чини као лак задатак, многи падају баш на њему, купе оно што им прво западне за око и не провјере најважније ствари.
Ево како да не погријешите када бирате јагњећу плећку за Васкрс:
Боја меса - Бирајте месо свијетло розе боје, с бијелом масноћом. Ако је масноћа жућкаста, месо је вјероватно од старије животиње - тврђе је и захтијева дужу припрему.
Мирис - Свјежа плећка нема јак мирис. Ако осјетите ишта налик киселкастом или “овчијем” мирису, одустаните.
Чврстина - Прстом притисните месо. Ако се брзо врати у првобитни облик, свјеже је. Ако остане удубљење, боље да не ризикујете.
Величина није све - Већа плећка не значи боља. Идеална је она између 1,5 и 2,5 килограма - таман за сочну, меку средину и хрскаву корицу.
Купујте код провјереног месара - Уочи празника многи нуде “домаће” месо, али не значи да је свјеже и квалитетно. Распитајте се, провјерите поријекло и - не насиједајте на “акције”.
За најбољи резултат, маринирајте месо бар 12 сати прије печења, у мјешавини бијелог лука, маслиновог уља, рузмарина, лимуна и мало сенфа. А онда - полако пеците, поливајте, сачекајте да замирише цијела кућа.