Корисно

Доктор објаснио како да кувамо пиринач

  • Извор: Крстарица
  • 05.11.2024. 17:32

Пиринач се за разлику од осталих житарица једноставније припрема, а његов скроб се лакше вари и резултати су бољи. Али баш као и остале житарице он има једну кључну ману. И није баш добар за вас. Подстиче гојење и повећава ризик од дијабетеса типа 2.

Посебно је штетан бијели пиринач. Шољица има 200 калорија и то углавном "празних“, односно чисти скроб без много других храњивих ствари. Научници су доказали како једним једноставним триком можете да преполовите калоријску вриједност и да му додате друга храњива својства.

Како изабрати идеалан ручни сат

Како изабрати идеалан ручни сат

"Кували смо пиринач као и обично, једино смо у проврелу воду, прије него што смо ставили пиринач додали кокосово уље, око три одсто тежине у односу на пиринач. Након што је био готов, оставили смо је у фрижидеру око 12 сати“, објаснио је доктор Судер Џејмс.

Шта се заправо догађа?

Кувањем скроба у пиринчу постаје изразито лако варљиво, па га организам лако претвара у шећер, па га гликоген складишти као масти. Пржење или други начини припреме пиринча, међутим не мијењају скроб и остаје теже варљив.

"Додавањем липида (у овом случају кокосовог уља, али и друге масноће служе сврси) драстично смањујете удио лако варљивог скроба“, објашњава др Пуспараја Тавараја.

Постигнут договор о санацији клизишта на Требевићу

Постигнут договор о санацији клизишта на Требевићу

Додаје како уље реагује са скробом и мијења његову структуру. 

"Хлађење помаже да се учврсти скроб у његовом ‘тежем’ облику, па пиринач постаје мање калоричан и након што га поново загријете“ додаје Тавараја.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:40 Кето кухињица

    Здрави, брзи и занимљиви рецепти чекају на вас.

  • 17:00 Одметница (Р) (12+)

    Серија 'Одметница' је колумбијска акциона драма из 2016. године, чији сценарио и режију потписује група аутора. Заснована је на истинитој причи, о младима који силом прилика, а прије свега егзистенцијалних, постају дио опасних герилских скупина у Јужној Америци.

  • 17:50 Тајне Музеја

    ' ‘Аутроска емисија културног радника и писца Ене Митровске која открива културну, умјетничку и историјску баштину, упознаће вас са занимљивим артефактима, збиркама, легатима и осталим историјским предметима у музејима широм Српске.

  • 18:20 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    '''Иако у сталној борби за превласт, два салона прате игру преживљавања, но када Божица одлучи да се потпуно модернизује и почне да шиша и господу, креће битка до истребљења у којој нико неће бирати средства.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести