На Божић треба устати рано и бити радостан, јер ће таква бити цијела година. Након доласка из цркве, гдје треба да се укућани причесте након поста, прво треба да се запале свијеће.
Домаћин узима свијеће (број свијећа једнак је броју укућана). Једну по једну пали и предаје сваком укућанину, а посљедњу оставља за себе. Слиједи молитва укућана. Домаћин креће од најстаријег ка најмлађем укућанину, узима свијећу и мирбожи се са њим (Мир Божији – Христос се роди – Ваистину се роди).
Мирбожење је ритуално поздрављање на начин да се три пута љуби образ уз образ изговарајући наведене ријечи. Прво се домаћин мирбожи са свим укућанима, а онда то остали укућани раде међу собом. Послије мирбожења укућана, свијеће се предају домаћину куће, који их слаже у снопић (свеже са српском тробојком да се не растављају) и оне горе забодене у посуду са житом (пшеницом) којом се засипа полаоник. Свијеће горе до пола, а остатак се упали ујутро Српске нове године (Малог Божића).
Укућани, након поста, мрсе се обично сиром или цицваром. У дабарском крају то се чини са ћешкетом (на неколико дана прије Божића ступа се жито – јечам или пшеница, које се на Бадњи дан мијеша са кокошијим месом и као такво служи).
За Божић се припрема богат доручак, који се зове „ручак“, на којем су на трпези печеница, цицвара и многе друге ђаконије. Кад се ручак заврши, ништа се не диже са стола цијели дан (у прошлости и по три дана).
Кућа се, такође, не чисти три дана. Послије уношења бадњака гости се не примају у кућу, а први на Божићно јутро улази полаоник (положајник). То је искључиво мушка особа. Полаоник је човјек који на Божић, као и за цијелу наредну годину, доноси срећу у кућу.
Састојци потребни за цицвару:
- 1/2 kg сира – масни или пуномасни сир, полутврди по могућности
- 2 dcl воде
- 2 dcl млијека
- 200 гр кајмака – стари кајмак најбоље иде
- кукурузно брашно по потреби – бијело или жуто
- со
Како се прави домаћа старинска цицвара?
Воду и млијеко ставите у шерпу и загријевајте. Сир измрвите или исјеците на листове и ставите у врело млијеко и воду да се кува. Што маснији и старији сир, сир пуне ароме, као што су то овчији или козји сир, даће вам бољи укус цицваре. Када маса почне да кључа, почните да сипате брашно непрекидно мијешајући масу.
Мијешајте док се маса не изједначи. Додајте кајмак и наставите да мијешате око 10 минута. Пробајте цицвару да ли је довољно слана, ако није, додајте со.
Ако имате јак овчији или козји сир који је слан и стари кајмак, вјероватно вам со неће требати. Мијешајте све док вам тијесто не постане гумасто од растопљеног сира и док цицвара не почне да плива у ослобођеним масноћама. Када се то деси, цицвара је готова. По врху је поспите сјецканим першуном или неком другом зачнинском биљком због украса. Или је прелијте киселим млијеком.