ATV

Tvrde naučnici

Uspješna djeca imaju roditelje koji rade ove stvari

  • Извор: Б92
  • 22.11.2022. 21:25

Kako prenosi Business Insider, određene navike koje roditelji imaju mogu da pomognu njihovim mališanima da kasnije postanu srećniji i uspješniji ljudi.

Takođe, previše roditeljskih smijernica može da frustrira dijete ili ih dovede do toga da izgube fokus na zadatak, pokazala je studija koju je 2021. vodila profesorka Jelena Obradović sa Univerziteta Stanford.

"Istraživanje je pratilo djecu koja su čistila, igrala se ili raspravljala o nekom postojećem problemu. Djeca čiji su roditelji uskakali s uputama kasnije su češće pokazivala poteškoće u regulisanju svojih emocija. Naša studija sugeriše da bi roditelji ponekad trebalo da naprave korak unazad i dopuste djeci da sami shvate kako da se igraju ili čitaju", navodi se u istraživanju.

Istraživači sa Univeriteta Pennsylvania State i Univerziteta Duke pratili su više od 700 dece od vrtića pa sve do od 25 godina i otkrili značajnu korelaciju između njihovih društvenih vještina i njihovog uspeha kao odraslih osoba.

Studija je pokazala je da će socijalno kompetentna djeca koja mogu sarađivati ​​sa svojim vršnjacima bez podsticaja biti od pomoći drugima, razumijeti njihova osjećanja i sami riješavati probleme.

"Ova studija pokazuje da je pomaganje djeci da razviju socijalne i emocionalne vještine jedna od najvažnijih stvari koje kao roditelji možemo da učinimo kako bismo ih što kvalitetnije pripremili za uspješnu budućnost", objasnila je autorka istraživanja Kristin Schubert.

Još jedno istraživanje iz 2001. Univerziteta Los Angelesu otkrio je da očekivanja koja roditelji imaju za svoju djecu imaju ogroman učinak na postignuća.

"Pokazalo se da su roditelji koji su fakultet vidjeli kao budućnost svog djeteta vodili svoje dijete prema tom cilju, bez obzira na to kakav je bio njihov prihod", rekao je u objašnjenju studije.

Porodica je jako bitna i dijete koje je odraslo u porodici u kojoj su svađe bile svakodnevnica, gdje su sukobi bili česti lošije kasnije prolazi.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм