Poznata pjesnikinja

Zlati Kocić Dučićeva nagrada

  • Извор: Независне
  • 07.04.2022. 13:43

Poznata srpska pjesnikinja Zlata Kocić novi je dobitnik Dučićeve nagrade, koja se dodjeljuje svake tri godine, a koja će joj ove godine, na "Dučićevim večerima poezije", biti uručena u Trebinju.

Ovu odluku žirija je saopštio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, otvarajući u srijedu veče manifestaciju "Dučićev dan", na "Večeri laureata", posvećenoj jednom od dobitnika ove nagrade Ranku Jovoviću, pod nazivom "Moli se, vladiko, podvikni, gospodaru".

Podsjetivši da je "Dučićev dan" manifestacija na kojoj se vraćamo svim ranijim dobitnicima Dučićeve nagrade, gradonačelnik Ćurić je kazao da na ovaj dan ne treba da se bavimo samo Dučićevom poezijom, već da se ona posmatra kroz druge pisce, sadašnje i buduće.

"Dučićevo Trebinje je, kako jedan pjesnik reče, postalo istinsko poetsko svetilište, stvaralačko nepresušno vrelo, koje uvijek i iznova okuplja pjesnike i umjetnike i sve one koji u ljepoti traže smisao života i koji imaju potrebu za duhom istinske kuture koja nam je danas toliko potrebna, možda potrebnija nego ikada do sada", rekao je Ćurić.

O poeziji Ranka Jovovića je govorio pjesnik Želidrag Nikčević, napominjući da je ona prožeta etičkom dimenzijom, ali je po svojoj suštini ranjiva, nepredvidiva i hirovita.

"Ranko Jovović je jedan od onih rijetkih lirskih dijagnostičara koji nigdje sebe ne izuzimaju, nego naprotiv, svjedoče svojim životom jednako kao svojim stihovima, a njegov poetski standard u Crnoj Gori je postao vrlo uticajan", kazao je Nikčević.

Dr Svetlana Šeatović sa Instituta za književnost i umjetnost je istakla značaj dvije poetske manifestacije u Trebinju, obje posvećene pjesniku Jovanu Dučiću, "Dučićev dan", kojim se obilježava datum pjesnikove smrti na Blagovijesti, i "Dučićeve večeri poezije", koje se održavaju u oktobru otkako su prije 22 godine pjesnikovi zemni ostaci iz Amerike preneseni u rodno Trebinje.

Ona je u tome kontekstu podsjetila i na naučni skup posvećen Milošu Crnjanskom, književniku i diplomati, koji je imao sudbinu sličnu Dučićevoj, boraveći kao diplomata i sam jedno vrijeme u izgnanstvu, u Londonu.

U programu "Večeri laureata" učestvovali su trebinjski Gradski hor "Tribunia", glumci Narodnog pozorišta Beograd Lepomir Ivković i Jasminka Stojiljković, solisti Opere Pozorišta na Terazijama Dušan Svilar i Mina Gligorić i vokalni kvartet Gimnazije "Jovan Dučić" iz Trebinja, uz klavirsku pratnju Nevene Živković.

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина