Književnost

Goranu Petroviću uručena nagrada "Beogradski pobjednik"

  • Извор: СРНА
  • 26.01.2023. 16:10

Književniku Goranu Petroviću danas je na svečanosti u Biblioteci grada Beograda uručena nagrada "Beogradski pobjednik" za roman "Papir sa vodenim znakom".

Nagradu, koja se sastoji od statue Beogradskog pobjednika, koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diplome i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrijednosti, Petroviću je uručila direktor Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov.

Petrović je rekao da ima mnogo dragih ljudi kojima zahvaljuje, prije svega, svima iz izdavačke kuće "Laguna", njenom osnivaču Dejanu Papiću i uredniku Dejanu Mihajloviću.

Dobitnik "Beogradskog pobjednika" istakao je da su rijetki toliko strpljivi izdavači poput "Lagune", budući da je nagrađeni roman pripremao i pisao pune 22 godine.

U najužem izboru za najbolji roman bilo je još pet knjiga - "Vlastelinstva" Bojana Vasića, "Kad đavoli polete" Vladimira Kecmanovića, "Vidiš li da ne vidim" Emira Kusturice, "Mir i mir" Mirjane Novaković i "Teferič na Slaviji" Sanje Savić Milosavljević.

Odluka o nagradi donesena je većinom glasova, jer su predsjednik žirija Predrag Petrović i članovi Nataša Anđelković i Petar Pijanović glasali za Petrovićev roman, dok su Vesna Trijić i Slađana Ilić glasaove dali Kusturici i njegovom romanu "Vidiš li da ne vidim" o austrijskom književniku i nobelovcu Peteru Handkeu.

Obrazlažući odluku žirija, Popović je rekao da se Petrovićev roman izdvojio svojim poetičkim i stilskim osobenostima, dodajući da je autor odlučio da radnju romana smjesti u rani novi vijek i renesansu.

Petrović je drugi dobitnik "Beogradskog pobjednika", a prvi laureat bio je pisac Drago Kekanović, kome je priznanje uručeno prošle godine za roman "Privrženost" u izdanju Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta".

Ova književna nagrada ustanovljena je 2021. godine, a njen osnivač je Biblioteka grada Beograda.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.