"Психологија гравитације“

"Кочићево перо" додијељено књижевнику Ненаду Шапоњи

  • Извор: СРНА
  • 20.09.2023. 11:02

Књижевнику Ненаду Шапоњи додијељена је књижевна награда "Кочићево перо" за љето 2023. године за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи за књигу "Психологија гравитације", у издању новосадског "Прометеја", једногласна је одлука жирија.

Никола Вуколић, предсједник жирија у којем су били и Миљенко Јерговић и Младен Весковић, рекао је да је Шапоња један од најзначајнијих пјесника у региону, али је значајан чинилац и ширег пјесничког поднебља.

"Он је један од оних малобројних српских пјесника који су свестрано образовани. Различитост његових образовних кодова његов, рекли бисмо, цјелокупни дискурс поетичког обрасца, који бисмо без устезања могли назвати `шапоњизам`, декодира кроз различита интелектуално-спознајна искуства", навео је Вуколић, саопштено је из Задужбине "Петар Кочић Бањалука-Београд".

Он је додао да је Шапоња још једном на себи својствен начин доказао снагу, полисемантичност и импресивност свог лирског израза.

Награда "Кочићево перо", коју додјељује Задужбина "Петар Кочић Бањалука-Београд", биће свечано уручена почетком октобра у Вуковој задужбини у Београду.

О добитнику награде, између осталих, говориће књижевници Никола Вуколић, Миљенко Јерговић, Младен Весковић и Предраг Јашовић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: