Jednoglasna odluka

Ranko Risojević dobitnik nagrade "Branko Radičević"

 • Извор: РТРС
 • 22.08.2022. 10:24

Ugledni srpski pjesnik i pisac Ranko Risojević iz Banjaluke dobitnik je međunarodne pjesničke nagrade "Branko Radičević", koju dodjeljuje "Brankovo kolo".

Ovu odluku danas je jednoglasno donio žiri "Brankovog kola" u sastavu Nenad Grujičić, Andrea Beata Bicok i Radmilo V. Radovanović, saopštili su organizatori manifestacije "Brankovo kolo".

Pjesnik, prozaista, dramski pisac, esejista, prevodilac i kulturni poslenik iz Republike Srpske Ranko Risojević autor je više od 50 knjiga, od kojih 18 zbirki poezije, 26 knjiga proze, među kojima 11 romana, te deset radio-igara za decu i dva pozorišna komada, a priredio je za štampu više knjiga poezije i proze drugih autora.

Pored prevoda iz pjesničkog i proznog opusa na brojne jezike, roman "Bosanski dželat" Ranka Risojevića preveden je na ruski, njemački, poljski i češki jezik, a knjiga kratke priča "Šum" na italijanski.

Ranko Risojević završio je Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu, a bio je urednik "Glasa Srpske" i časopisa "Putevi", "Univerzitetske biblioteke" i "Osvjetljenja", te radio kao direktor Narodne i univerzitetske biblioteke "Petar Kočić" u Banjaluci i Galerije likovnih umjetnosti Republike Srpske.

U dugogodišnjoj karijeri, dobitnik je značajnih nagrada sa imenima uglednih srpskih pesnika i pisaca.

Međunarodna nagrada "Branko Radičević" biće uručena Ranku Risojeviću na 51. "Brankovom kolu" 19. septembra na Svečanom zatvaranju u Sremskim Karlovcima gde se Aleksije, potonji Branko Radičević školovao od 1835. do 1841. godine

Među dosadašnjim dobitnicima ove nagrade nalaze se istaknuti pjesnici i pisci i Vjačeslav Kuprijanov iz Švajcarske, porijeklom iz Rusije, Filip Tanselen iz Francuske, Valerij Latinjin iz Rusije, Naso Vajena iz Grčke, Јirgen Izrael iz Njemačke i drugi.

Тагови:
 • 10:00 Аутошоп магазин (Р)

  За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

 • 10:30 Гола наука: Плутон - поново откривен, документарни програм (Р)

  '' Гола наука: Плутон - поново откривен, документарни програм (Р)

 • 11:30 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  ''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  '''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)