Manifestacija

"Brankovo kolo" u Sremskim Karlovcima

 • Извор: СРНА
 • 09.09.2022. 08:49

Manifestacija "Brankovo kolo" posvećena srpskom pjesniku Branku Radičeviću počinje danas u Sremskim Karlovcima.

Manifestacija, koja traje do 19. septembra, biće održavana i na Stražilovu i u Novom Sadu.

Manifestacija, koja se održava 51. put, proticaće u znaku 175 godina od štampanja u Beču /1847/ prve knjige "Pesme" Branka Radičevića, zatim "Gorskog vijenca" Petra Petrovića Njegoša, "Novog zavjeta" u prevodu Vuka Karadžića i studije "Rat za srpski jezik i pravopis" Đure Daničića, saopšteno je iz "Brankovog kola".

Skup u Karlovačkoj gimnaziji svečano će besjedom o Radičeviću otvoriti pjesnik Bratislav Milanović, a slavnoj glumici Miri Banjac biće uručena "Velika povelja Brankovog kola" za životno djelo.

U dramskom djelu programa nastupiće glumica Vesna Čipčić i mlada glumica Danica Petrović, koje će govoriti čuvene Brankove pjesme "Vragolije" i "Ukor", a narednih dana pridružiće im se i Tatjana Mateša sa poezijom antologijskih pjesnika.

U Karlovačkoj gimnaziji svoje pjesme govoriće i pjesnici raznih generacija, većina laureati "Brankovoga kola", dok će u muzičkom dijelu programa nastupiti hor i ansambl "Zmaj Јovine gimnazije" iz Novog Sada, koji će po tradiciji izvesti i himnu "Brankovo kolo" Svetolika Pašćana Kojanova, a operska pjevačica i pijanistkinja Vesna Aćimović i Maja Grujić izvešće Brankovu pjesmu "Devojka na studencu".

Drugog dana manifestacije, na Stražilovu, pjesnici i umjetnici će hodočastiti do Brankovog groba, na koji će pjesnik Božidar Mandić položiti cvijeće i prislužiti svijeću.

Mandiću će potom kod "Brankovog čardaka" biti uručena nagrada "Stražilovo" za životno djelo, dok će dvije mlade pjesnikinje Danijela Regojević iz Banjaluke i Dragana Lisić iz Novog Sada primiti diplome nagrade "Stražilovo" za najbolje pjesničke prvence objavljene u Brankovom kolu, a specijalna nagrada "Stražilovo" biće uručena Panorami poezije đaka čuvene Zmaj Јovine gimnazije.

U nastavku progrma, kod spomenika Branku, đaci Karlovačke gimnazije pročitaće pjesme "neumrlih pjesnika", koji su preminuli u posljednje dvije godine, zatim će biti održan tradicionalni "Stražilovski miting poezije".

Književniku Ranku Risojeviću iz Banjaluke svečano će biti uručena Međunarodna nagrada "Branko Radičević" za ukupni pjesnički i književni opus, nakon čega će nastupiti pjesnici, kao i pojci Karlovačke bogoslovije "Sveti Arsenije Sremac", mladi umjetnici, operska pjevačica Aleksandra Kocić i pijanista Luka Petrović, dobitnici prestižnih stipendija iz Fonda Melanije Bugarinović.

U okviru "Brankovog kola" biće održan parastos Branku Radičeviću u Sabornoj crkvi Svetog oca Nikolaja, kao i jubilarni 30. Filozofski simpozijum o temi "Filozofija i nova realnost", na kojem će učestvovati 30 uglednih filozofa, te skup o hrišćanskim temama, na kojem će govoriti i episkop sremski Vasilije.

U rubrici "Razgovori s piscima" biće priređena dva programa, jedan u novosadskoj gimnaziji "Isidora Sekulić", a drugi u Karlovačkoj gimnaziji, gdje će govoriti Anđelko Anušić, dobitnik "Kočićeve nagrade grada Banjaluka" za ukupno literarno djelo.

U rubrici "Rijetke knjige" biće promovisan "Almanah tajnog đačkog društva iz Tuzle" /poezija i prozni radovi nastali u bihaćkom zatvoru "Kula" 1915. godine/, a u znak sjećanja na Branka-šahistu biće održan 34. Pjesnički šahovski turnir u Novosadskom šahovskom klubu, gdje će mladi šahisti igrati šah sa mladim pjesnicima.

Predsjednik "Brankovog kola" Nenad Grujičić rekao je da će se, osim dokazanih i afirmisanih stvaralaca iz raznih oblasti, pojaviti mnogo mladih talenata na ovogodišnjem događaju, koje je potrebno podržati.

"Brankovo kolo" je počelo sa radom 1972. godine, a za dvije godine će biti obilježeno i 200 godina rođenja /Aleksija/ Branka Radičevića.

Тагови:
 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:43 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

 • 19:50 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:55 Временска прогноза

  Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.