Пионир блуза

Преминуо Џон Мејел

  • Извор: Агенције
  • 24.07.2024. 08:44

Пионир блуза у Великој Британији и рок музичар Џон Мејел преминуо је у 90. години. Тужну вијест потврдила је његова породица.

"Тешка срца преносимо вијест да је Џон Мејел преминуо у свом дому у Калифорнији јуче, 22. јула 2024., окружен љубављу и породицом. Здравствени проблеми који су приморали Џона да оконча своју епску турнеју, коначно су довели до мира за једног од највећих свјетских ратника на путу. Џон Мејел нам је дао 90 година неуморних напора да образујемо, инспиришемо и забавимо", наводи се, између осталог, у саопштењу.

Често називан као "Кум британског блуза", Мејел је био пјевач, текстописац и мултиинструменталиста са љубављу према америчком блузу и џезу и оштрим смислом за уочавање младих талената, често им дајући платформу преко свог бенда Блуз Брејкерс.

Рођен у Америци, Мејел се преселио у Лондон раних '60-их и креирао састав Блуз Брејкерс 1963. године.

У овој групи су свирале многе светске звезде као што су Ерик Клептон, Питер Грин, Џек Брус, Џон Мекви, Мик Флитвуд, Ејнсли Данбар и Мик Тејлор.

Почетком '70-их, Мејел се вратио у Америку, где је наставио да ради са талентима у успону. Експериментишући са елементима џеза, фанка и рока у свом блуз звуку, сарађивао је са Пол Батерфилдом, Пети Смит, Лари Тејлором из Канд Хита и Харвијем Менделом, Џесијем Едом Дејвисом, Риком Витом, Фрибоом и другима, пише НМЕ, преноси Телеграф.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: