Pionir bluza

Preminuo Džon Mejel

  • Izvor: Agencije
  • 24.07.2024. 08:44

Pionir bluza u Velikoj Britaniji i rok muzičar Džon Mejel preminuo je u 90. godini. Tužnu vijest potvrdila je njegova porodica.

"Teška srca prenosimo vijest da je Džon Mejel preminuo u svom domu u Kaliforniji juče, 22. jula 2024., okružen ljubavlju i porodicom. Zdravstveni problemi koji su primorali Džona da okonča svoju epsku turneju, konačno su doveli do mira za jednog od najvećih svjetskih ratnika na putu. Džon Mejel nam je dao 90 godina neumornih napora da obrazujemo, inspirišemo i zabavimo", navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Često nazivan kao "Kum britanskog bluza", Mejel je bio pjevač, tekstopisac i multiinstrumentalista sa ljubavlju prema američkom bluzu i džezu i oštrim smislom za uočavanje mladih talenata, često im dajući platformu preko svog benda Bluz Brejkers.

Rođen u Americi, Mejel se preselio u London ranih '60-ih i kreirao sastav Bluz Brejkers 1963. godine.

U ovoj grupi su svirale mnoge svetske zvezde kao što su Еrik Klepton, Piter Grin, Džek Brus, Džon Mekvi, Mik Flitvud, Еjnsli Danbar i Mik Tejlor.

Početkom '70-ih, Mejel se vratio u Ameriku, gde je nastavio da radi sa talentima u usponu. Еksperimentišući sa elementima džeza, fanka i roka u svom bluz zvuku, sarađivao je sa Pol Baterfildom, Peti Smit, Lari Tejlorom iz Kand Hita i Harvijem Mendelom, Džesijem Еdom Dejvisom, Rikom Vitom, Friboom i drugima, piše NMЕ, prenosi Telegraf.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: