Pale

Premijerno prikazan film "Čekajući Handkea"

  • Извор: СРНА
  • 16.02.2022. 19:53

Dokumentarni film "Čekajući Handkea", srpskog režisera Gorana Radovanovića, koji govori o posebnim vezama nobelovca Petera Handkea sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, večeras je premijerno prikazan u Kulturnom centru na Palama.

"Ovo je evropska, srpska premijera, čak i prije Beograda. Govori o teškom životu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. On je identitetski, jer bez Kosova i Metohije, nema nam budućnosti", poručio je Radovanović.

On je rekao da je motivacija zapravo tragedija života ostatka srpskog naroda koji živi u enklavama, a što treba svi da vide, "jer smo ih malo zaboravili".

U ovom dokumentarcu o Handkeu govorili su i Srbi sa Kosova i Metohije.

Radovanović je novinarima rekao da je "sa velikim osjećanjima došao na Pale" da prikaže film na simboličan način, te da su Pale mjesto koje je ponijelo veliku žrtvu.

Film je prikazan u organizaciji Kinoteke Republike Srpske, čiji je direktor Snježan Lalović rekao je da je autor Radovanović neobičan reditelj koji mnogo vodi računa da bude identitetski reditelj.

"Radovanović se bori da njegovi filmovi ostanu kao trajno sjećanje na vrijeme na ovim prostorima. Svojim filmovima on svjedoči o ovom vremenu, ne vraća se u prošlost, govori o sadašnjosti i na tom pragu napravio je film o Handkeu", istakao je Lalović.

Lalović naglašava da je film imao premijeru u Rusiji, da je večeras balkanska premijera, a zahvaljujući autoru Radovanoviću prikazan je prije Beograda.

Prema njegovim riječima, Radovanović je obećao da će svoje filmove pokloniti Kinoteci Republike Srpske, koji će se trajno čuvati u Arhivi, te promovisati u određenim programima.

On je naveo da će film o Handkeu biti prikazan sutra u Kulturnom centru u Trebinju dok će u petak, 18. februara, biti projekcija dokumentarnog filma "Jeni, malo svjetlo sa zapada" reditelja Slobodana Simojlovića, snimljenog u koprodukciji Kinoteke Republike Srpske i Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Lalović poručuje da Kinoteka Srpske ove godine pokuša da gledaocima, ljubiteljima filma što više približe domaće autore, da to budu autori iz Republike Srpske i Srbije, a u dogovoru su i sa nekim autorima da rade njihove revije. 


Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм