Priča o nobelovcu i srpskom narodu

Dokumentarni film "Čekajući Handkea" prikazan i u Trebinju

  • Извор: СРНА
  • 17.02.2022. 22:58

Dokumentarni film "Čekajući Handkea", srpskog režisera Gorana Radovanovića, koji govori o posebnim vezama nobelovca Petera Handkea sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji večeras je prikazan u Trebinju.

Film prati priču o nastojanju Srđana Petrovića, vinara iz Velike Hoče da, nakon saznanja da je Petar Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost, postavi ploču sa reljefnim likom pisca na svojoj vinariji gdje je veliki Handke više puta boravio.

Radovanović kaže da postavljanje ploče zahvalnosti slavnom piscu u izopštenoj i izolovanoj enklavi kao što je Velika Hoča postaje svojevrsna sizifovska akcija koja razotkriva svu dramu preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

"Ovo je priča o teškom životu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Motivacija je zapravo tragedija života ostatka srpskog naroda koji živi u enklavama, a što treba svi da vide", naveo je Radovanović.

Film je prikazan u organizaciji Kinoteke Republike Srpske, čiji je direktor Snježan Lalović rekao da ove godine žele da gledaocima, ljubiteljima filma što više približe domaće autore iz Republike Srpske i Srbije.

"Prvi autor kojeg predstavljamo je naš istaknuti reditelj Radovanović, koji mnogo vodi računa da bude identitetski reditelj. Njegov film bilježi našu stvarnost koju mi često ne možemo da vidimo", naveo je Lalović.

On je istakao da je film imao premijeru u Rusiji, da je sinoć bila balkanska premijera na Palama, sutra će biti prikazan u Budvi, pa na Festu u Beogradu.

U bioskopu Kulturnog centra Trebinje sutra će biti prikazan dokumentarni film "Jeni, malo svjetlo sa zapada" reditelja Slobodana Simojlovića, snimljen po knjizi "Ratni dnevnik Pale 1993 – 1995", koju je napisala Jeni Ligtenberg, koja je na Palama boravila u okviru holandske humanitarne misije.

"To je jedna topla priča, malo svjetlo sa zapada. Tri godine boravka u bolnici na Palama Jeni je posvetila ranjenicima i bolesnicima i vrativši se u Holandiju, pokušala da promijeni, ispravi sliku o nama koju su predstavili zapadni mediji i nije uspjela, ostala je bez rodbine i prijatelja", rekao je direktor Kinoteke Republike Srpske.

Početak projekcije je u 18.00 časova.

Premijera filma „Čekajući Handkea“ sinoć je održana u Palama.


(Foto: Srna)