ATV

Čestitke iz Srpske

Dodik čestitao Handkeu rođendan: "Prijatelj srpskog naroda"

 • Извор: СРНА
 • 06.12.2022. 09:36

Predsjednik Republike Srpske MIlorad Dodik uputio je rođendansku čestitku nobelovcu Peteru Handkeu, poželjevši mu da nastavi putem kojim hrabro ide, jer je to put istinske umjetnosti, izuzetnog stvaralaštva, ali i neprikosnovene hrabrosti i dostojanstva koji odlikuju vrhunskog intelektualca.

Dodik je naveo da Republika Srpska predano prati Handkeov rad, jer je on čovjek i pisac koji je svojim romanima, dramama i esejima unio novi jezik u književnost, jezik istine i pravde.

"Vi ste prijatelj srpskog naroda prema kojem gajimo posebna osjećanja zahvalnosti za sve što ste učinili za nas i u najtežim vremenima bili uz srpski narod na čemu smo Vam vječno zahvalni", poručio je predsjednik Dodik koji je čestitku uputio u svoje i u ime građana Republike Srpske.

Predsjednik Republike poželio je Handkeu mnogo zdravlja, blagostanja i uspjeha u privatnom i profesionalnom životu, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Srpske.

Austrijski književni nobelovac Peter Handke rođen je 6. decembra 1942. godine.

Sedamdesetih i osamdesetih godina 20. vijeka slavu mu donose romani "LJevoruka žena" i "Kratka pisma za duga rastajanja".

Handke je napisao više od 70 proznih radova i dvadesetak pozorišnih djela, a oprobao se i kao liričar, esejista, scenarista, prevodilac i režiser.

U teatrima širom svijeta već decenijama se igraju predstave prema njegovim tekstovima, a to su "Kaspar", "Psovanje publike" i "Putovanje u sonornu zemlju".

Peter Handke živio je u Gracu, Diseldorfu i Berlinu, a kasnije u Parizu, Kronenbergu i SAD, te francuskom Šavilu.

Handke je odavno vezan prijateljstvom sa Srbima. Tako je 1996. godine putovao u BiH i napisao žestoko osporavani esej "Pravda za Srbiju" u kojem se zalagao za diferencirani pristup zapadnih zemalja i protiv svaljivanja krivice samo na srpsku stranu.

U prvim danima aprila 1999. godine, na početku bombardovanja SR Jugoslavije, Handke je otputovao u Srbiju, u znak protesta vratio Bihnerovu nagradu i iščlanio se iz Katoličke crkve.

Handke je dobio Nobelovu nagradu za 2019. godinu za uticajan rad koji je lingvističkom genijalnošću istražio periferiju i specifičnost ljudskog iskustva.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Енерго клуб

  Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.