Čestitke iz Srpske

Dodik čestitao Handkeu rođendan: "Prijatelj srpskog naroda"

 • Izvor: Srna
 • 06.12.2022.09:36

Predsjednik Republike Srpske MIlorad Dodik uputio je rođendansku čestitku nobelovcu Peteru Handkeu, poželjevši mu da nastavi putem kojim hrabro ide, jer je to put istinske umjetnosti, izuzetnog stvaralaštva, ali i neprikosnovene hrabrosti i dostojanstva koji odlikuju vrhunskog intelektualca.

Dodik je naveo da Republika Srpska predano prati Handkeov rad, jer je on čovjek i pisac koji je svojim romanima, dramama i esejima unio novi jezik u književnost, jezik istine i pravde.

"Vi ste prijatelj srpskog naroda prema kojem gajimo posebna osjećanja zahvalnosti za sve što ste učinili za nas i u najtežim vremenima bili uz srpski narod na čemu smo Vam vječno zahvalni", poručio je predsjednik Dodik koji je čestitku uputio u svoje i u ime građana Republike Srpske.

Predsjednik Republike poželio je Handkeu mnogo zdravlja, blagostanja i uspjeha u privatnom i profesionalnom životu, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Srpske.

Austrijski književni nobelovac Peter Handke rođen je 6. decembra 1942. godine.

Sedamdesetih i osamdesetih godina 20. vijeka slavu mu donose romani "LJevoruka žena" i "Kratka pisma za duga rastajanja".

Handke je napisao više od 70 proznih radova i dvadesetak pozorišnih djela, a oprobao se i kao liričar, esejista, scenarista, prevodilac i režiser.

U teatrima širom svijeta već decenijama se igraju predstave prema njegovim tekstovima, a to su "Kaspar", "Psovanje publike" i "Putovanje u sonornu zemlju".

Peter Handke živio je u Gracu, Diseldorfu i Berlinu, a kasnije u Parizu, Kronenbergu i SAD, te francuskom Šavilu.

Handke je odavno vezan prijateljstvom sa Srbima. Tako je 1996. godine putovao u BiH i napisao žestoko osporavani esej "Pravda za Srbiju" u kojem se zalagao za diferencirani pristup zapadnih zemalja i protiv svaljivanja krivice samo na srpsku stranu.

U prvim danima aprila 1999. godine, na početku bombardovanja SR Jugoslavije, Handke je otputovao u Srbiju, u znak protesta vratio Bihnerovu nagradu i iščlanio se iz Katoličke crkve.

Handke je dobio Nobelovu nagradu za 2019. godinu za uticajan rad koji je lingvističkom genijalnošću istražio periferiju i specifičnost ljudskog iskustva.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:42 Sport

  Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.