“Тома Здравковић – Записано у времену”

Објављена књига о Томи Здравковићу

  • Извор: Гранд
  • 21.05.2024. 22:13

Књига “Тома Здравковић – Записано у времену”, првенац Николе Канкараша, новинара Радио телевизије Никшић, посвећена једном од највећих југословенских боема – пјеснику душе и кафане Томи Здравковићу појавила се у књижарама.

Издавачи су београдско Космос издаваштво, подгоричка Нова књига и Радио телевизија Никшић. Лектуру и коректуру урадио је мр Горан Радојичић, док су рецензенти новинари и књижевници Раша Томановић и Александар Саша Гајовић.

Након документарног филма о естрадном умјетнику Томи Здраковићу – „То је Тома“, на којем је био стручни консултант, Никшићанин Никола Канкараш приредио је и књигу која је резултат вишегодишњег истраживања биографије и стваралаштва једне од највећих звијезда југословенске народне музике, чија популарност не јењава ни више од 30 година након смрти. До сада најобухватнија књига о Томи Здравковићу, на 440 страна, богато је илустрована, са скоро 300 махом ексклузивних фотографија.

Између корица нашли су се бројни новински чланци и интервјуи објављени у тадашњој југословенској штампи, у часописима попут “Радио ТВ Ревије”, “ТВ Новости”, “Илустроване Политике”, “Сабора”… Читаоци ће имати прилику да, осим података које су о Томи казали чланови његове породице, прочитају и приче његових пријатеља и колега: Зорана Калезића, Бранка Балетића, Ерне Перић, Александра Аце Илића, Милутина Поповића Захара, Жељка Самарџића, Жарка Лаушевића, Синише Шкарице и других. Свједочанства и сјећања саговорника дочаравају фотографије из документације листа „Борба“, Радио Београда, фотографа Горанке Матић, Милорада Миће Исаиловића и Зорана Кузмановића Муње, те бројних приватних колекција.

Никола Канкараш јединственом, квалитетном и садржајном анализом стваралачког опуса и живота Томе Здравковића бави се више од десет година, а садржај је представљао на изузетно уређеној Фејсбук страници која је у једном тренутку имала 100 хиљада пратилаца. Нажалост, страница је била изложена сајбер нападима, али то је био мотив више за наставак истраживања, чији је резултат издање које је недавно угледало свјетлост дана.

- Ову књигу, ван сваке сумње, доживљавам као вишеструко значајну, јер нам она између редова указује да смо протеком времена изгубили исконске и неке друге важне људске вриједности, које иначе стичемо самим чином рођења. Може се, наравно, ово штиво тумачити и као опомена да се превише не поигравамо сами са собом и оним животним ресурсима, за које умишљамо да су нам даровани како би их једног дана – уништили! Баш из тог разлога на овом мјесту ми се намеће једно коректно и реторичко питање: како тумачити осјећај и ону врсту туге (и тјескобе), која је тако упорно, немилосрдно и опсесивно пратила читаву каријеру Томе Здравковића? Најчешће је тешко или немогуће проникнути у ту и такву врсту емотивности, из које је – ето – изњедрено небројено дивних пјесама. Управо због тога је јединствени и непоновљиви Тома, као личност необично узбурканог, неизбалансираног и турбулентног живота, за собом оставио стихове, чија се вриједност ничим не може поредити или, не дај боже, купити – навео је у рецензији Саша Гајовић.

Аутор Никола Канкараш истакао је да је музика Томе Здравковића одисала меланхолијом, пјесме је писао својим животом и интерпретирао на само њему својствен начин, а он сам био је један од симбола златног југословенског времена – атипичан представник естрадне бранше, истовремено класик и авангарда, умјетник своје врсте: и џезер, и шансоњер, и шлагер певач, и интерпретатор изворног мелоса, али никако „народњак“.

- Самоуки композитор, пјесник, сапутник и сапатник луталица, ноћобдија, Цигана. Поникао у кафани, у којој је испекао занат, од раних шездесетих када је нагињао забавној музици, градећи с годинама сопствени правац по коме је остао препознатљив. Аутентичан, префињен, непокорен естрадним шаблонима, крчио је, тихо и ненаметљиво, свој пут у легенду. Свој митски статус завредио је још за живота, и до данас то и остао. Уморан од живота, већи од живота – закључио је Канкараш.

Књига “Тома Здравковић – Записано у времену” премијерну промоцију имаће на 18. Међународном подгоричком сајму Књига, а услиједиће промоције у Београду, Загребу и Сарајеву.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: