Чувени француски глумац

Ко је био Ален Делон: ''Програмиран сам да будем успјешан, али не и срећан''

  • Извор: Телеграф
  • 18.08.2024. 08:51

Ален Делон, један од најпознатијих и најшармантнијих француских глумаца преминуо је данас у 89. години. Он је оставио неизбрисив траг у свијету филма и постао симбол европске кинематографије.

Рођен је 8. новембра 1935. године у предграђу Париза, као тинејџер започео је своју каријеру, али убрзо је постао међународна звијезда захваљујући својој харизми и изузетним глумачким способностима.

Године 1957. се појавио у првом филму, док је улогом Рока у филму "Роко и његова браћа" Лукина Висконтија из 1960. године, постао свјетски познат глумац. Потом је играо и у филму Еклипса (1962). Његова хладна и мистериозна појава донијела му је култни статус, а улога у филму Самурај (1967) учврстила је његову репутацију глумца који бриљира у улогама антихероја и морално амбивалентних ликова.

Међутим, упркос великој популарности тврдио је да није био срећан у животу.

"Ја сам програмиран да будем успјешан, али не и срећан. То не иде заједно“, рекао је Ален, који је глумио у више од 100 филмова великих француских и свјетских редитеља.

Преминуо Ален Делон

Преминуо Ален Делон

Једном приликом открио је да га је слава уморила јер није могао да живи као сви други људи и да има своју приватност. Говорио је да је у женама црпио мотивацију да буде оно што јесте, а забављао се са најљепшим женама на свијету.

Роми Шнајдер, Миреј Дарк, Натали Делон и Розали ван Бремен, су само неке од љепотица с којима се забављао, а из више веза је добио четворо дјеце, док је само са Натали Делон био званично у браку од 1964. до 1969. године.

Познат по својој љепоти и препознатљивом погледу, Делон је сарађивао с многим великим именима свјетске кинематографије. Његова филмска каријера обухвата више од шест деценија и више од 80 филмских наслова, а многи његови филмови сматрају се класицима свјетске кинематографије.

На познатој плажи на Јадрану забрањено купање

На познатој плажи на Јадрану забрањено купање

Поред глуме, Делон се окушао и у филмској продукцији и режији, али је током 1980-их и 1990-их полако почео да се повлачи из свијета филма. Иако је био често у центру пажње због приватног живота, романси и повремених контроверзи, Ален Делон је увијек био симбол стила, елеганције и правог филмског гламура.

"Спреман сам да умрем"

Ален је почетком 2018. године истакао да је спреман да напусти овај свијет.

"Мрзим вријеме у којем живимо, повраћа ми се од тога. Постоје људи које мрзим. Све је лажно, битан је само новац. Напустићу овај свијет без трунке жаљења“, изјавио је тада Делон за магазин "Парис Матх".

Он је тада открио да је његова посљедња жеља да на онај свијет заједно са њим оде и његов пас Лобо.

"Ако 'одем' прије њега, замолићу ветеринара да нам омогући да одемо заједно. Даће му инјекцију и он ће моћи да умре у мом наручју. Боље тако него да умре од туге на мом гробу“, поручио је глумац који је признао и чега се највише плаши, пише Телеграф.

Вехабија Сенад Рамовић Бецан убијен у окршају са полицијом

Вехабија Сенад Рамовић Бецан убијен у окршају са полицијом

Како је рекао - престрављен је због могућности да га, послије смрти, неко откопа због узимања ДНК у процесу утврђивања очинства.

"Рекао сам мојој кћерки: 'Молим те, немој да дозволиш да се то деси када умрем'", закључио је Ален Делон.

Чувени француски глумац Ален Делон преминуо је данас у 89. години. Он је оставио неизбрисив траг на културу и филм.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:15 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.