Brčko

Izložbom fotografija Petera Handkea otvorena galerija

  • Извор: СРНА
  • 24.12.2021. 12:16

Izložbom fotografija nobelovca Petera Handkea Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) "Prosvjeta" iz Brčkog otvorilo je svoju Galeriju koja nosi ime velikog srpskog slikara Save Šumanovića.

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Brčko Dragan Tomić rekao je da su Galerija i izložba otvorene u okviru "Prosvjetine" manifesticije "30 dana za 30 rođendana Srpske", kojim se obilježava i tri decenije od obnove rada tog društva.

"Do sada smo organizovali niz kulturnih događaja. Ove naše svečanosti završavaju se 10. januara svečanom akademijom", rekao je Tomić novinarima.

Priređivači izložbe bili su članovi Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Milivoje Unković i Ranko Popović.

Unković je rekao da izložene fotografije prate Handkeov život od njegovog mladalačkog perioda do zrelih godina kroz portrete sa njegovom majkom, ćerkom, književni rad i uručenje Nobelove nagrade.

Popović je rekao da je izložba koncipirana sa namjernom da se velikom piscu Handkeu oda priznanje. On je istakao da bi se trebalo baviti Handkeovim djelom, ali i onim što je posebno važno za Srbe, a to je njegova moralna vertikala.

"On je čovjek koji ima čvrstu uporišnu tačku koja jednako isijava iz njegovog obimnog književnog djela i iz njegovih ljudskih postupaka", istakao je Popović.

Popović je podsjetio da je Handke član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske od 2008. godine, a da je Nobelovu nagradu dobio 2019. godine.

On smatra da bi nastavnici književnosti trebalo više da animiraju učenike da čitaju njegova djela.

Izložbu fotografija posvećenu Handkeovom liku i djelu, koja je otvorena sinoć, posjetioci će moći pogledati do 17. januara radnim danom od 8.00 do 16.00 časova. 

Тагови: