Гугл мијења политику за Андроид 15

Шта је старо, биће блокирано

 • Извор: Курир
 • 27.03.2024. 20:21

Плеј продавница је прошле године почела да сакрива апликације које нису ажуриране, отежавајући корисницима проналажење и инсталацију застарјелог софтвера.

Да би заштитио кориснике од потенцијално штетних апликација, Гугла наставља да заоштрава правила у вези са застарјелим софтвером који се налази у Плеј продавници.

Од прошле године, Плеј продавница је почела да сакрива апликације које нису ажуриране, отежавајући корисницима проналажење и инсталацију застарелог софтвера. Међутим, са увођењем Андроида 14, оперативни систем је почео да спречава инсталацију апликација направљених за старије верзије Андроида, постављајући СДК верзију 23, односно Андроид 6.0 Marshmallow из 2015. године, као минимални праг.

Богдан упратио гдје живи лопов који му краде грађу, па се лично обрачунао с њим

Богдан упратио гдје живи лопов који му краде грађу, па се лично обрачунао с њим

Избор СДК верзије 23 као минималног прага није случајан. Андроид 6.0 је увео модел динамичких дозвола (runtime permissions), захтијевајући од апликација да експлицитно затраже одобрење корисника прије приступа осјетљивим подацима. Ова промјена представљала је значајан корак напријед у заштити приватности и сигурности корисника, спречавајући апликације да неконтролисано приступају подацима и функцијама уређаја.

Мјесец је ушао у Шкорпију, три знака очекује срећа

Мјесец је ушао у Шкорпију, три знака очекује срећа

Андроид 15 наставља ову праксу подизањем минимално потребне СДК верзије на 24, чиме додатно ограничава инсталацију апликација које нису прилагођене новијим верзијама оперативног система. Ова промјена утврђена је анализом најновије Developer Preview 2 верзије Андроида 15, показујући да систем сада одбија инсталацију апликација које циљају на СДК верзију 23, генеришући грешку INSTALL_FAILED_DEPRECATED_SDK_VERSION.

Ова порука јасно указује на потребу да се апликације ажурирају како би биле компатибилне са најновијим безбједносним и приватносним стандардима које Андроид поставља.

Отац ученице улетио у школу и шаком ударио професора

Отац ученице улетио у школу и шаком ударио професора

Гуглова иницијатива да постави строже критеријуме за ажурност апликација у Плеј продавници и унутар оперативног система има за циљ да заштити кориснике од потенцијално малициозног софтвера. Подизањем прага за СДК верзију, Гугл тежи да осигура да се апликације редовно ажурирају, интегришући најновије сигурносне мјере које Андроид платформа уводи са сваком новом верзијом.

(Телеграф)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

  Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

 • 16:10 Наша Српска (Р)

  ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

  ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

 • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

 • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

  Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.