Доктор Рамон Веласкез, консултант за неуронауку и истраживачки савјетник у Минд Лаб Про, упозорио је да многи људи не схватају да њихова све чешћа свакодневна навика може полако да наруши њихово памћење и когнитивне способности.
Он је упозорио на бесмислену исхрану и открио да посебно лоше утиче на особе старије од 40 година.
Безумно једење, укључује јело без пажње и свијести, често док смо заузети другим активностима као што су гледање телевизије, рад на рачунару или коришћење паметног телефона. То значи да једемо аутоматски, без обзира на глад или ситост.
"То је нешто што милиони људи раде неколико пута дневно без размишљања. Варење почиње у мозгу, а не у стомаку. Поглед, мирис и ишчекивање хране покрећу важне когнитивне процесе који припремају ваше тијело да ефикасно обрађује хранљиве материје", рекао је Веласкез.
Ако безумно једете, тај процес не почиње како треба. Нека истраживања указују на то да вас то може чак навести да конзумирате више прерађене хране која садржи много шећера и масти.
Како престати са безумним једењем?
Када достигнете 40 година, ваш мозак постаје рањивији на упале и оксидативни стрес, на који утичу лоши избори исхране, а то се обично види код људи који безумно једу.
"Ваш мозак користи око 20 одсто енергетских ресурса вашег тијела, упркос томе што чини само два одсто ваше тјелесне тежине. Квалитет 'горива' које му дајете и начин на који му дајете директно утиче на когнитивне функције, посебно на формирање памћења", објаснио је др Веласкез, преноси Н1.
Могуће је прекинути циклус безумног једења. Стручњак је изнио своја четири главна корака да буде пажљивији када једе.
Простор
Концепт трпезаријског стола је прешао на кауче, столове и кревете од пандемије. Али намјенски простор који се користи само за јело, у идеалном случају онај без екрана као што је ТВ или лаптоп, може "тренирати" ваш мозак да се пребаци у свјесније стање.
Правило 20 минута
Љекар је препоручио да узмете најмање 20 минута за један оброк. Споро једење и спуштање виљушке између залогаја може омогућити вашем когнитивном систему да у потпуности препозна шта се дешава и подржи боље памћење.
Укључите своја чула
Храна је чулно искуство, али у модерном свијету који се брзо развија то се често губи. Покушајте да у потпуности посматрате своју храну, боју, мирис, текстуру, како се укуси мијењају док жваћете, или идентификујте сваки тачан састојак. Помаже вам да будете пажљивији према избору хране, а истовремено активно стимулишете свој мозак.
Доктор је додао да ово сензорно ангажовање активира више региона мозга одједном. То је попут унакрсног тренинга за ваш мозак, јачања истих неуронских мрежа укључених у формирање меморије.
Паузирајте прије оброка
Одвојите 30 секунди прије јела да бисте се фокусирали на своје дисање и намјеру да једете. Ускоро ће ваш мозак препознати ову паузу као сигнал да се активно укључи у процес исхране, што може развити ову вјештину, пише "SurreiLive", преноси Побједа.