Komentarisao primirje između Hamasa i Izraela

Šokantne tvrdnje Skota Ritera: Na djelu je "Hanibalova direktiva"!

  • 24.11.2023. 14:00

Bivši obavještajac američkog marinskog korpusa Skot Riter opisao je primirje između Hamasa i Izraela kao blagoslov koji će omogućiti razmjenu zarobljenika.

"O prekidu vatre, o kojem su pregovarali Izrael i Hamas, a uz posredovanje Katara, dvije strane su se međusobno dogovorile i niko ne treba da se zavara misleći da je ovo bilo šta drugo osim pobjeda Hamasa", rekao je Riter.

Počelo primirje Izraela i Hamasa

Počelo primirje Izraela i Hamasa

On je objasnio da je Izrael pristao na pauzu uprkos svojoj ranijoj veoma agresivnoj poziciji čiji je cilj "uništenja Hamasa kao organizacije" i "odbijanja da pristane na prekid vatre pod bilo kojim okolnostima“.

On je dodao da je Izrael pristao na privremenu pauzu jer je pod pritiskom, "jer ne pobjeđuju".

Istjerali ih iz rupe: Dramatičan snimak izraelske vojske; Hamasovci se bacaju na pijesak

Istjerali ih iz rupe: Dramatičan snimak izraelske vojske; Hamasovci se bacaju na pijesak

"S druge strane, Hamas je najavio da je jedan od njegovih primarnih ciljeva, od početka prvih borbi sa Izraelom, oslobađanje palestinskih zatvorenika, posebno žena i djece, koje drži Izrael“, rekao je on, dodajući da u tom svjetlu ova "pauza predstavlja važnu pobjedu Hamasa i ponižavajući poraz Izraela".

On je dodao da je potpisivanje pauze od Izraela najsigurniji pokazatelj da do sada stvari nisu dobro išle u uništavanju Hamasa.

Riter je istakao da ovaj rezultat nikoga ne bi trebalo da iznenadi jer je Hamas, kada je 7. oktobra započeo napad na Izrael, počeo da sprovodi plan koji se pripremao godinama.

"Gaza Marine": Ovo bi mogao biti pravi razlog zašto je počeo sukob Hamasa i Izraela

"Pedantna pažnja posvećena detaljima, koja je bila očigledna u operaciji Hamasa, podvlači činjenicu da pokret proučava izraelske obavještajne i vojne snage koje su se borile protiv njega i otkriva njihove slabosti koje su kasnije iskorišćene", dodao je on.

Komentarišući izraelsku taktiku 7. decembra, Riter je rekao:

"Izrael nikada nije želio da bude u ovoj poziciji, zato su usvojili nešto što se zove Hanibalova direktiva, koja u osnovi govori izraelskim odbrambenim snagama da ubijaju vojnike koje je Hamas zarobio ili Hezbolah, tako da se ne mogu koristiti kao poluga protiv Izraela".

"Hanibalova direktiva dovela je do smrti nekoliko talaca koje trenutno drži Hamas. Direktiva je odgovorna i za neke od smrti, mnoge smrti, neki ljudi bi rekli i većine smrti koje su desile 7. oktobra", tvrdi Riter.


Pratite nas i putem Vibera