Nova erupcija

Proglašeno vanredno stanje na Islandu: Еvakuisani građani

  • Izvor: Agencije
  • 30.05.2024. 07:00

Zbog nove vulkanske erupcije koja je juče počela na jugozapadu Islanda evakuisana je geotermalna banja Plava laguna i mali ribarski grad Grindavik.

Proglašeno je vanredno stanje, ali se ne očekuje da će to uticati na putovanje avionom do i sa Islanda.

Nova pukotina otvorena je u blizini Sundhnuksgigara na poluostrvu Rejkjanes, što je peta erupcija u toj oblasti od decembra.

Islandski meteorološki zavod (IMO) saopštio je da je pukotina duža od 2,5 km i da nastavlja da raste.

Gradonačelnik Grindavika Fanar Jonason, rekao je državnoj televiziji RUV da je zabrinut zbog količine lave koja teče prema gradu, koja je bila "mnogo veće zapremine" nego što je viđena nakon nedavnih erupcija.

Distributer energije HS Veitur rekao je da je električna energija Grindaviku isključena iz predostrožnosti. Troje ljudi odbilo je da napusti grad, javljaju lokalni mediji.

Zvaničnici su izdali saopštenje "da svi oni koji se nalaze u ili blizu Grindavika napuste to područje i smjeste se na bezbjednu udaljenost".

Svi putevi osim jednog za ulazak i izlazak iz grada sada su nepristupačni. Snimci sa mesta erupcije pokazuju zid od rastopljenog kamenja koji puca do visine od 50 metara, i ogromnu količinu pepela koja prekriva veći dio neba.

Međunarodni aerodrom Keflavik saopštio je da radi kao i obično i da se ne očekuje da će na njega uticati erupcija. Zvaničnici su izvjestili o "intenzivnoj zemljotresnoj aktivnosti" prije erupcije u srijedu.

Geofizičar Ari Trausti Gudmundson rekao je da su naučnici već neko vrijeme očekivali novu erupciju.

Većina od 4.000 stanovnika Grindavika trajno je evakuisana u novembru, prije erupcija u decembru, januaru, februaru i martu.

Island ima 33 aktivna vulkanska sistema i nalazi se iznad onoga što je poznato kao Srednjoatlantski greben, odnosno granica između dvije najveće tektonske ploče na planeti.

Ovo je osma erupcija od 2021. godine, a naučnici vjeruju da ovo područje ulazi u novu vulkansku eru koja bi mogla da traje decenijama ili čak vijekovima.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: