Нова ерупција

Проглашено ванредно стање на Исланду: Евакуисани грађани

  • Извор: Агенције
  • 30.05.2024. 07:00

Због нове вулканске ерупције која је јуче почела на југозападу Исланда евакуисана је геотермална бања Плава лагуна и мали рибарски град Гриндавик.

Проглашено је ванредно стање, али се не очекује да ће то утицати на путовање авионом до и са Исланда.

Нова пукотина отворена је у близини Сундхнуксгигара на полуострву Рејкјанес, што је пета ерупција у тој области од децембра.

Исландски метеоролошки завод (ИМО) саопштио је да је пукотина дужа од 2,5 km и да наставља да расте.

Градоначелник Гриндавика Фанар Јонасон, рекао је државној телевизији РУВ да је забринут због количине лаве која тече према граду, која је била "много веће запремине" него што је виђена након недавних ерупција.

Дистрибутер енергије ХС Веитур рекао је да је електрична енергија Гриндавику искључена из предострожности. Троје људи одбило је да напусти град, јављају локални медији.

Званичници су издали саопштење "да сви они који се налазе у или близу Гриндавика напусте то подручје и смјесте се на безбједну удаљеност".

Сви путеви осим једног за улазак и излазак из града сада су неприступачни. Снимци са места ерупције показују зид од растопљеног камења који пуца до висине од 50 метара, и огромну количину пепела која прекрива већи дио неба.

Међународни аеродром Кефлавик саопштио је да ради као и обично и да се не очекује да ће на њега утицати ерупција. Званичници су извјестили о "интензивној земљотресној активности" прије ерупције у сриједу.

Геофизичар Ари Траусти Гудмундсон рекао је да су научници већ неко вријеме очекивали нову ерупцију.

Већина од 4.000 становника Гриндавика трајно је евакуисана у новембру, прије ерупција у децембру, јануару, фебруару и марту.

Исланд има 33 активна вулканска система и налази се изнад онога што је познато као Средњоатлантски гребен, односно граница између двије највеће тектонске плоче на планети.

Ово је осма ерупција од 2021. године, а научници вјерују да ово подручје улази у нову вулканску еру која би могла да траје деценијама или чак вијековима.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм