Norveška

Pomahnitala ptica zabila kandže djevojčici u lice

  • Izvor: Agencije
  • 13.09.2024. 14:07

Policija je u subotu u 16.40 sati dobila dojavu da je ptica napala jednogodišnju djevojčicu u norveškom Trendelagu.

Orao je djevojčicu zgrabio kandžama za lice i skoro joj iskopao oko. Hitne službe odmah su stigle na mjesto, ali nisu mogli odvojiti orla od djevojčice, pišu norveški mediji.

"Bio je to mladi suri orao koji je napao djevojčicu dok je šetala s majkom", pojasnio je lovac i dodao da se majka sigurno nadvila nad dijete i da je oborila orla, ali spriječila je samo prvi napad.

Koliko košta putarina na najnovijih 11 kilometara auto-puta u BiH

Koliko košta putarina na najnovijih 11 kilometara auto-puta u BiH

Orao nije odustajao. Ponovo je napao. Na kraju je doletio i zgrabio dijete kao što grabi plijen.

Osim za lice, orao ju je izgrebao po vratu. Nakon prilično duge borbe s orlom koji je čvrsto držao dijete, uspjeli su ga savladati i uspavati. Djevojčica je prevezena u bolnicu.

Jedna orlova kandža bila je zabijena oko centimetar dalje od jednog oka.

Tek nakon incidenta shvatili su da je taj suri orao odgovoran za još incidenata. Prijavljena su četiri napada surog orla u samo pet dana, što je vrlo neobično, kaže stručnjak za surog orla Alv Otar Folkestad.

"Bez upozorenja me oborio na tlo. Odmah je došlo do žestoke borbe, koja je trajala tri-četiri minuta", ispričala je druga orlova žrtva.

Banjalučki policajac hapšen zbog pedofilije dobio otkaz

Banjalučki policajac hapšen zbog pedofilije dobio otkaz

Prema riječima stručnjaka, to je neuobičajeno za ovo doba godine. Inače su orlovi prilično nepomični do kraja septembra. Suri orao obično ne napada ljude, ali stručnjak ne vjeruje da je došlo do nekakvih promjena u prirodi.

"To je devijantna jedinka, kao što postoje devijacije među nama ljudima, tako i u životinjskom svijetu možete očekivati ​​radikalne devijacije", dodao je.

Mladi suri orao je eutanaziran.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: