potpredsjednik Vlade Srbije

Vulin: Sporazum sa Francuskom neće uticati, Beograd se neće pridružiti antiruskoj histeriji

  • Izvor: SRNA
  • 31.08.2024. 21:57

Sporazum Srbije i Francuske o kupovini borbenih aviona "rafal" od Francuske neće negativno uticati na odnose Beograda i Moskve, izjavio je potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin i poručio da se Beograd neće pridružiti antiruskoj histeriji ili bilo kom obliku antiruskih sankcija.

"Nabavka aviona `rafal` sprovedena je iz vojnih i praktičnih razloga i ni na koji način neće negativno uticati na odnose Republike Srbije i Ruske Federacije. Srbija ostaje vojno neutralna", naglasio je Vulin.

On je za agenciju TASS rekao da je i u ovom slučaju Rusija pokazala koliko joj je stalo do Srbije i zašto je to zemlja koju vode ljudi uvaženi širom svijeta, jer je Ruska Federacija i ovog puta izrazila poštovanje prema Srbiji i nije stavila svoje interese iznad srpskih.

Vulin: Biti Srbin znači ispovijedati kosovski zavet i vjerovati i tri riječi - dužnost, čast i sloboda.

Vulin: Biti Srbin znači ispovijedati kosovski zavet i vjerovati i tri riječi - dužnost, čast i sloboda.

"Da je Srbija kupila `migove`, da li bi se NATO i ЕU ponašali na isti način? Da li bi oni Srbiji uputili riječi razumijevanja ili prijetnje"?, upitao je Vulin.

On je istakao da se Rusija prema Srbiji ponaša kao ravnopravan partner i Srbi su joj na tome zahvalni.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je prije dva dana da Beograd kupuje 12 aviona "rafal" za 2,7 milijardi evra. Ugovor nije samo za isporuku aviona, već i za cijeli paket pratećih usluga. On je rekao da će sporazum značajno povećati sposobnosti vojske Srbije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da odluka o kupovini aviona od Francuske predstavlja slobodan izbor srpskih prijatelja. On je rekao i da se svaka zemlja rukovodi ekonomskim i drugim razmatranjima kada donosi takve odluke.

Pratite nas i putem Vibera