Potpredsjednik Vlade Srbije

Vulin: Biti Srbin znači ispovijedati kosovski zavjet i vjerovati i tri riječi - dužnost, čast i sloboda.

  • Izvor: SRNA
  • 31.08.2024. 15:28

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin poručio je danas na okupljanju dijaspore u Beogradu da biti Srbin znači govoriti istinu, ispovijedati kosovski zavjet i vjerovati u tri čvrste riječi - dužnost, čast i sloboda.

"Te tri riječi vas i vašu djecu razlikuju od onih sa kojima živite. Vi ste Srbi i od vas ne tražim da ulažete ili ne ulažete u svoju zemlju. Od vas tražim da budete Srbi tamo gdje trajete i tamo gdje živite. Tražim od vas samo to, da svedočite istinu i da budete Srbi, ništa drugo i ništa veće ne možete da nam date", poručio je Vulin u obraćanju prisutnima na skupu "Jedinstvo i snaga - Srbija".

On je upitao predstavnike dijaspore da li se, dok gledaju svoje pasoše i miluju svoju djecu koja su se rodila daleko od Srbije, pitaju šta bi bili da nisu Srbi i da li ih određuju godine koje su proveli daleko od Srbije ili sistem vrijednosti koji ih čini Srbima.

Manifestacija

Manifestacija "Jedinstvo i snaga - Srbija", sloga ključna za opstanak Srba

"Djecu ste rodili, odgajili, odrasli su u drugim zemljama, ali šta bi oni bili da nisu Srbi? Šta biste im prenijeli da niste Srbi? Da li se, kada vaša djeca uče o Prvom svjetskom ratu osjećate kao pobjednici ili kao poraženi?", rekao je Vulin.

On je poručio prisutnima da od njih traži samo jedno, a to je da svjedoče istinu i da budu Srbi.

"Od vas tražim samo da budete Srbi i šta god radili da razmišljate samo o jednoj rečenici - da li bi moja Srbija i da li bi moj narod bio ponosan danas na mene? Ako to sebi postavite i na to pitanje uvijek dobijete odgovor ponosa, časti, dužnosti, slobode vi ste Srbi gde god živjeli i šta god radili, vi ste dio srpskog svijeta, onog svijeta kome svi pripadamo izborom i voljom. Gdje god bili i šta god radili budite Srbi", poručio je Vulin.

Vulin upitao Konakovića: Što mi zabranjuješ, kad ne možeš da mi zabraniš?

Vulin upitao Konakovića: Što mi zabranjuješ, kad ne možeš da mi zabraniš?

On je naglasio da srpski svijet nije samo puko zbrajanje teritorija na kojima žive Srbi, već skup vrijednosti srpskog naroda.

"Mjesto rođenja može da bude slučajno, ali izbor da prihvatite sistem vrijednosti koji Srbe čini narodom vrednim ponavljanja ne može biti slučajan, već je namjeran i odluka više nego samo rođenje", rekao je Vulin.

Pratite nas i putem Vibera