Manifestacija

Na skupu "Jedinstvo i snaga - Srbija" 250 učesnika iz regiona i dijaspore

  • Izvor: SRNA
  • 31.08.2024. 08:34

Manifestacija pod sloganom "Jedinstvo i snaga – Srbija" biće održana danas i sutra u Beogradu, gdje se očekuju predstavnici Srba iz zemalja regiona, ali i 250 udruženja i organizacija koje okupljaju srpsku dijasporu širom svijeta.

Na otvaranju centralnog godišnjeg okupljanja Srba iz dijaspore i regiona učesnicima će se obratiti premijer Srbije Miloš Vučević u svojstvu izaslanika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, najavljeno je iz pres-službe Vlade Srbije.

U radu dvodnevnog skupa u Domu Narodne skupštine, navode organizatori, učestvovaće predstavnici Srba iz zemalja regiona i srpskih organizacija u dijaspori sa svih kontinenata, i to od Republike Srpske do Konga.

Organizator manifestacije je Kabinet ministra Srbije bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđa Milićevića.

Tokom manifestacije bi trebalo da bude razmatrano više važnih tema, među kojima su "Privredni potencijali Srbije ЕKSPO 2027 - Skok u budućnost 2027 i uloga dijaspore", "Uloga dijaspore u procesu očuvanja kulturnog, obrazovnog, nacionalnog i vjerskog identiteta", kao i "Uloga dijaspore u jačanju međunarodnog ugleda Republike Srbije i očuvanju nacionalnih i državnih interesa".

Milićević je ranije istakao da je važno da Srbi, gdje god da živjeli, budu svjesni značaja sloge i jedinstvenog djelovanja Srbije i Republike Srpske, kao i zaštite prava sunarodnika u regionu.

- Dragi prijatelji, naše jedinstvo i naša snaga leže u našoj zajedničkoj viziji i zajedničkom radu. Stoga vas sve pozivam da na predstojećem skupu "Jedinstvo i snaga – Srbija" složno i jednoglasno podržite strateške zaključke Deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru u Beogradu, kao i odgovornu politiku koju vodi naše državno rukovodstvo - rekao je Milićević.

Predstavnici srpskog naroda iz Republike Srbije i Republike Srpske, kao i predstavnici Srba iz regiona i svijeta, na Svesrpskom saboru 8. juna u Beogradu donijeli su Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Narodna skupština Republike Srpske je na sjednici 2. jula usvojila Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda i Zaključke u vezi sa tom Deklaracijom.

Deklaraciju je usvojila i Narodna skupština Srbije.

Pratite nas i putem Vibera

  • 17:50 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:20 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ko te šiša (12+)

    ' '''Serija: Ko te šiša (12+)

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.