Napadnuta srpska djeca

Ponovo strahuju Srbi u Mostaru

  • Izvor: ATV
  • 24.08.2024. 19:10

Ponovo strahuju Srbi u Mostaru. Napadnuta su srpska djeca u naselju Baćevići, na igralištu iz čista mira. Provokacije su trajale danima, neko je igralište izlijepio uvredljivim porukama i simbolima. Olga živi pored igrališta pa je je sve vidjela i čula, zato strahuje.

"Zadnjih dana baš nije ni podnošljivo ni prijatno", rekla je Olga Škoro, mještanin Baćevića.

Šahovnice, kukasti krstovi, natpisi HVO i ostale uvredljive poruke bili su na igralištu. Djeca su ih skinula, a Olga pokupila i predala policiji. Oni koji su to nalijepili jednu veče su došli da pitaju zašto su njihovi natpisi uklonjeni.

Napadnuta srpska djeca u Mostaru, povratničko selo oblijepljeno kukastim krstovima

Napadnuta srpska djeca u Mostaru, povratničko selo oblijepljeno kukastim krstovima

"Oni su prijetili djeci i rekli sada smo mi došli, sljedeći put će biti jača starija postava, a oni neće gledati ko je dijete, ko stariji sve će potamaniti", kaže Olga Škoro.

Jedno dijete je te večeri primilo i udarac. Nažalost, mlađi ljudi, Hrvati iz susjednih naselja u Baćeviće su došli sa palicama spremni da naprave haos. Malobrojni srpski živalj zbog razumljivog straha pred kamere ne želi.

"Pored mog insistiranja da dođu da govore za medije da budu prisutni niko od tih roditelja neće, jer se boje za sigurnost svoje djece. Ta djeca moraju sutra da idu školu, idu autobusima, voziće se čak sa istim tim ljudima u autobusu. Šta očekivati od tih ljudi", rekao je predsjednik Koordinacije Srba Mostar Dušan Golo.

"Živimo ipak u 21. vijeku i mislim da tome nije mjesto ovdje da se to dešava", rekao je Duško Savić, mještanin Baćevića.

Moraju institucije što prije reagovati i mostarsko društvo se mora promijeniti, jasan je Velibor Milivojević. Kaže, dosta je guranja srpskih problema pod tepih u gradu na Neretvi. Problemi i napadi se samo gomilaju.

"Nažalost nijedan slučaj nije riješen i takvo jedno nerješavanje je poruka tim počiniocima, poruka tim ljudima loših namjera da to čine i dalje", rekao je Velibor Milivojević, potpredsjednik Gradskog vijeća Mostara.

Postoje nezvanične informacije da su neka lica saslušana. Do onih zvaničnih nije lako doći.

Sve ovo je prijavljeno i policiji no od tamo muk. Iako smo kontaktirali portparola MUP-a HNK Ljudevita Marića rekao nam je da izjavu može dati tek u ponedjeljak, tražili smo i pismeni odgovor ali ni on nije stigao.

Stigle su poruke podrške od zvaničnika Republike Srpske, danas je stigao i ЕUFOR. Ovih dana ni traga ni glasa od političara iz druga dva naroda. Mostarskog gradonačelnika danas nije bilo u gradu. Baćevići su jedino čisto srpsko naselje u Mostaru, ovdje zanoći oko 200 duša, od prijeratnih 500...

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:15 Serija: Ko te šiša (12+)

    Serija: Ko te šiša (12+)

  • 21:45 Serija: Preko Atlantika (12+)

    ''Serija: Preko Atlantika (12+)

  • 22:45 Film

    ''''Film

  • 00:55 Noćni program

    Noćni program