Akcija ”Klaster”

Izuzimaju se studentski dosijei iz Internacionalnog univerziteta Brčko

  • Izvor: ATV
  • 22.01.2024. 12:55

Tužilaštvo BiH oglasilo se o nastavku akcije "Klaster" navodeći da je pod lupom istažilaca Internacionalni univerzitet Brčko!

U Tužilaštvu BiH navodi da policijski službenici SIPA, po nalogu Suda BiH, izuzimaju studentske dosijee, predmete i dokaznu građu.

”Iz Internacionalnog univerziteta Brčko izuzima se obimna dokumentacija, koja između ostalog obuhvata i dosijee studenata za koje postoji sumnja da sadrže dokaze o nezakonitom postupanju navedene visokoškolske ustanove. Nakon okončanja aktivnosti, izuzeta dokumentacija će u zakonskoj proceduri biti dostavljena Tužilaštvu BiH”, navode u ovom tužilaštvu.

SIPA izuzima dokumentaciju s privatnog fakulteta u Brčkom

SIPA izuzima dokumentaciju s privatnog fakulteta u Brčkom

Dodaju da se aktivnosti realizuju u okviru predmeta kodnog naziva ”Klaster”, kojim se istražuje koruptivno postupanje i nezakonitosti povezane sa izdavanjem velikog broja univerzitetskih diploma različitih studija na više privatnih obrazovnih ustanova širom BiH.

U okviru akcije ”Klaster” SIPA je prošle sedmice izuzimala dokumentaciju sa fakulteta u Mostaru. U decembru je izuzimana dokumentaciju iz Nezavisnog univerziteta Banjaluka.

Akcija ”Klaster” pokrenuta je u februaru 2023. godine kada je uhapšeno 11 osoba zbog sumnje u izdavanje i trgovinu lažnim diplomama.

Akcija ”Klaster”: SIPA izuzima studenstke dosijee iz NUBL-a

Akcija ”Klaster”: SIPA izuzima studenstke dosijee iz NUBL-a

U akciji je tada otkriveno i privremeno oduzeto 75 ličnih studentskih dosijea, matične knjige, evidencije i registri i druga poslova dokumentacija, 165.000 KM, računari kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

U akciji “Klaster” uhapšeno 11 osoba, pretresi na devet visokoškolskih ustanova

U akciji “Klaster” uhapšeno 11 osoba, pretresi na devet visokoškolskih ustanova



Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: