Тужилаштво БиХ

Акција ”Кластер”: СИПА изузима студенстке досијее из НУБЛ-а

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ на подручју Бањалуке врше изузимање студентских досијеа, предмета и доказне грађе, саопштено је из Тужилаштва БиХ, према чијем налогу се спроводи акција.

Активности се реализују по наредби Суда БиХ у оквиру акције кодног назива "Кластер" у којој се истражује незаконито издавање великог броја факултетских диплома у свим крајевима БиХ. 

Из Независног универзитета Бањалука изузета је обимна документација која, између осталог, обухвата и досијее студената за које постоји сумња да садрже доказе о незаконитом поступању ове високошколске установе. 

Након изузимања, документација ће у законској процедури бити транспортована у Суд БиХ и Тужилаштво БиХ. 

У оквиру предмета "Кластер" Тужилаштво са партнерским агенцијама истражује незаконитости повезане са издавањем великог броја универзитетских диплома различитих студија на више приватних установа диљем БиХ.

У оквиру акције ”Кластер” у фебруару је ухапшено 11 особа због сумње у издавање и трговину лажним дипломама. У акцији је откривено и привремено одузето 75 личних студентских досијеа, матичне књиге, евиденције и регистри и друга послова документација, 165.000 КМ, рачунари као и други предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку.


Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм