Ubica policajca

Hajrizi pobjegao sa Kosmeta uz blagoslov policije?

  • Izvor: Novosti.rs
  • 24.07.2024. 13:26

Ministarstvo spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija saopštilo je juče da je potvrđen identitet Fatona Hajrizija, koji je usmrćen tokom potjere nakon što je u Loznici, kako je utvrđeno, ubio policajca Nikolu Krsmanovića i ranio njegovog kolegu Vjekoslava Ilića.

U saopštenju objavljenom na Fejsbuku se navodi da je u Agenciji za forenziku u Prištini utvrđeno da su otisci prstiju osumnjičenog, koje su kako navode iz privremenih institucija u Prištini, poslale vlasti u Beogradu, poklapaju sa otiscima Fatona Hajrizija.

Pripadnici MUP Srbije likvidirali su Hajrizija u petak u blizini Loznice, nakon što je u srijedu uveče ubio pripadnika granične policije i ranio njegovog starijeg kolegu.

Hajrizi je u petak, kad ga je policija pronašla poslije dvodnevne potrage, pucao na pripadnike MUP Srbije, nakon čega je likvidiran.

Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici odredio je jednomjesečni pritvor H.K. i Е.B. zbog sumnje da su pomagali počiniocu krivičnog djela time što su omogućili Fatonu da prije dvadesetak dana pobjegne iz zatvora u Smrekovici gdje se nalazila soba iz koje je navodno pobjegao Hajrizi, dok mu je drugooptuženi pomagao da po izlasku iz zatvora dobije prihvat i smještaj.

Kako prenose "Novosti", postoje indicije da je o bjekstvu Hajrizija bio upoznat sam vrh takozvane kosovske policije i da je čak uz njihovo znanje "umakao" čuvarima u Smrekovici.

Pojedini portali prenijeli su informaciju da je Hajrizi, navodno, trebalo da se priključi grupi muslimana u Bosni i Hercegovini i bude veza sa Albancima, kako bi zajedno planirali napade na visoke zvaničnike i institucije Srbije i Republike Srpske.

Sudija Valjete Daka rekla je za "Klan Kosova" da je Fatonu Hajriziju odbijen zahtjev za uslovni otpust, jer je na osnovu ocjene ponašanja zatvorenika utvrđeno da je imao 15 disciplinskih prekršaja, tako da nisu bili ispunjeni zakonski uslovi da mu se izađe u susret.

O tome koliko je bio opasan Hajrizi, juče je za "Lajmi" govorio bivši istražitelj teških zločina u takozvanoj kosovskoj policiji Mehdi Kožani, koji se sa njim susretao poslije prvog Fatonovog bekstva iz zatvora 2007.

"Hajrizi je bio izuzetno opasan, nije oklijevao da ubije ovdašnje policajce i građane. Posljednji put, prije ovog slučaja, kada je pobjegao te 2011. godine, učinio je to u roku od 12 minuta", rekao je Kožani.

Sa druge strane, od kada je policija likvidirala Hajrizija, jer se opirao hapšenju i otvorio vatru na specijalce, na društvenim mrežama ostrašćeni Albanci ne prestaju da ga veličaju. Osim što tetoviraju njegovo ime, sada su se pojavili snimci u kojima pjevaju pjesme posvećene ubici. O Hajriziju pjeva i Nuredin Gaši Drenica, koji je hapšen zbog govora mržnje, a njegova pjesma se zove "Faton Hajrizi je živ, vidio sam ga u snu".

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kaže za "Novosti" da se od Njemačke još očekuje odgovor da li je Faton bio tamo dan prije zločina u Loznici, kao što tvrdi njegov brat Artan.

"Na osnovu dokumenata nađenih na mestu zločina u Loznici, prvo je bio osumnjičen Artan Hajrizi. Kada je vidjelo šta se desilo, Artan je u 11.55 otišao u policiju u Hanoveru i prijavio da su mu ukradena dokumenta. Naveo je da je dokumenta ukrao njegov brat Faton, koji je, kaže, prethodnog dana bio u Hanoveru kod njega. Ubistvo se desilo u jedan, pola dva poslije ponoći, to znači da je dan prije toga on bio u Hanoveru, a iz Preševa je krenuo poslije podne. Što bi se neko vraćao, ako je htio da pobjegne u Njemačku?", upitao je Dačić.

Kako ističe, odmah se vidi da je to laž.

"Kako su se dokumenta pojavila kod brata? Sumnjamo da mu ih je on namjerno dao. Njemačka nam još nije odgovorila da li je Faton bio tamo, samo nam je poslala izjavu", kaže Dačić.

Dosadašnja istraga je pokazala da je organizator Hajrizijevog puta bila osoba iz Slovenije, koja je angažovala supružnike Zorana R. i Ivanu R. da mu obezbijede prevoz, pa su oni našli taksistu iz Tutina.

"Dalja saznanja su da su imali zadatak da ga prebace preko Drine, čamcem i onda dalje. Mi smo pohvatali i pohapsili sve koji su bili u tom lancu. Jedino još nemamo operativne podatke iz Slovenije. To je bilo nešto što je bila njegova ruta", kaže Dačić.

Dodaje da Faton nije pošao sa putnom torbom, nego je poneo pištolj i dva okvira.

"Spremao se da počini teška krivična djela. Kada se napadnu institucije kao što je policija, to je teroristički akt. Kakav mu je bio cilj? On je htio da ubije još policajaca, možda bi ubio i civile", kaže Dačić.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli (R)

    '‘Putuj, probaj, zavoli (R)